Με τον ομόλογό του της Αιγύπτου συνομίλησε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukry) και στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα, καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Δένδιας έγραψε στο Twitter για την επικοινωνία αυτή:
Ο υπουργός Εξωτερικών είχε σήμερα συνάντηση με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα Τζιανλούκα Ρόκο (Gianluca Rocco).
Στη συνάντηση συζητήθηκαν η δραστηριότητα του Οργανισμού στην Ελλάδα, ενώ έγινε και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Πούτιν
Για πρώτη φορά από την ανάληψη της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. Η συγκεκριμένη επικοινωνία εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών, ενώ έγινε εν μέσω της αυξημένης έντασης στα ελληνοτουρκικά.
Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.
Να σημειώσουμε ότι στις 7 Μαΐου του 2020, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Επί τάπητος είχαν τεθεί όλα τα διμερή ζητήματα, αλλά και οι περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, μάλιστα, είχε επισκεφτεί τη Μόσχα τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και είχαν εξεταστεί μια σειρά διμερών και περιφερειακών ζητημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικοινωνία μεταξύ Μητσοτάκη και Πούτιν έλαβε χώρα εν μέσω του τεταμένου κλίματος στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, μετά και την έκδοση τουρκικής Navtex για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στα ανοικτά του Καστελλόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.