Στο 4ο άρθρο που αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο γίνεται αναφορά. πως «τονίστηκε η αποφασιστικότητά μας στην Κύπρο, να μην επιτραπούν οι προσπάθειες χωρών να αγνοούν την ύπαρξη της Τουρκικής Κοινότητας και τα δικαιώματα της όπως να μην επιτραπούν οι προσπάθειες που θα πλήξουν το περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας».
Για την Ανατολική Μεσόγειο τονίστηκε η «ξεκάθαρη αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα μας τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο».
Τουρκικά πλοία στο Αιγαίο
«Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη», αναφέρουν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, με αφορμή πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες παρακολουθούν μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι τα τουρκικά πλοία που απέπλευσαν χθες από τα λιμάνια της Τουρκίας, άλλαξαν ρότα και κατευθύνονται σταδιακά προς τις τουρκικές ακτές. Ο ελληνικός στόλος παραμένει σε επιφυλακή στο Αιγαίο και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.
«Η Μέρκελ σταμάτησε στρατιωτική εμπλοκή μεταξύ Ελλάδας
Η έκδοση της τουρκικής NAVTEX έχει προκαλέσει την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, σε βαθμό που η γερμανική «Bild» να υποστηρίζει ότι η Άνγκελα Μέρκελ πρόλαβε μια στρατιωτική σύρραξη ανάμεσα στις δύο χώρες. Όπως είναι λογικό, μεγάλη κινητικότητα υπάρχει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τις τελευταίες δύο ημέρες.
Πιο συγκεκριμένα, η «Bild» ειδικότερα υποστηρίζει ότι η Μέρκελ σταμάτησε στρατιωτική εμπλοκή μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και ότι 18 τουρκικά πολεμικά πλοία ήταν ήδη σε πορεία προς το Καστελόριζο, όταν η Γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η γερμανική εφημερίδα συγκρίνει την κατάσταση με την κρίση της Κούβας του 1962 (τη λεγόμενη «κρίση των πυραύλων») και επισημαίνει ότι πρόκειται για δύο χώρες που είναι σύμμαχοι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τη Bild, μετά το τηλεφώνημα την τελευταία στιγμή της Μέρκελ στον Ερντογάν, τα τουρκικά πολεμικά πλοία επέστρεψαν στη βάση τους, με αποτέλεσμα να αποκλιμακωθεί η ένταση.
Να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωσε πως χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, στον οποίο είχε τονίσει πως πλέον η ΕΕ πρέπει να προβεί σε κυρώσεις κατά της Άγκυρας. Εν τω μεταξύ, στις επτά σήμερα το πρωί η τουρκική πλευρά είχε επιβεβαιώσει το τηλεφώνημα Μέρκελ σε Ερντογάν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, χωρίς να αναφέρει περιεχόμενο.
Να τονίσουμε ότι στην Αττάλεια βρίσκεται αγκυροβολημένο το τουρκικό ερευνητικό γεωτρύπανο Oruc Reis, ενώ εκεί βρίσκονται και δύο φρεγάτες του τουρκικού στόλου. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, το πλοίο δεν έχει μετακινηθεί καθόλου από τη θέση του το τελευταίο 24ωρο, οπότε και εκδόθηκε η τουρκική NAVTEX για τη δέσμευση περιοχών νοτιοανατολικά του Καστελορίζου. Όπως παραδέχεται η εφημερίδα, η έκδοσή της αύξησε την ένταση στην περιοχή.
Στο διαδίκτυο υπάρχουν βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν το Oruc Reis ακινητοποιημένο στην Αττάλεια