Πολιτική

Ελλάδα Τουρκία: Τι υποστηρίζει ο αρχισυντάκτης της «Bild» για την παρέμβαση Μέρκελ

Ελλάδα Τουρκία: Ο αρχισυντάκτης της «Bild» μίλησε για την παρέμβαση Μέρκελ έτσι ώστε να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στις δύο χώρες και να αποφευχθεί «θερμό επεισόδιο».

Η γερμανική εφημερίδα «Bild» σήμερα σε ρεπορτάζ της αναφέρεται σε παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ που απέτρεψε πολεμική σύρραξη ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία μετά τη NAVTEX της Άγκυρας που δέσμευσε περιοχές κοντά στο Καστελόριζο.

Για το ρεπορτάζ που έκανε αίσθηση μίλησε στον ΑΝΤ1 ο αρχισυντάκτης της γερμανικής εφημερίδας Γιούλιαν Ρίπιε. Άλλωστε, το συγκεκριμένο ρεπορτάζ το υπέγραψε ο ίδιος. Ο δημοσιογράφος αναφέρεται στον κρίσιμο ρόλο που έπαιξε η Άνγκελα Μέρκελ, σταματώντας, όπως τονίζει το κείμενό του, μία πιθανή ένταση εκτός ελέγχου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX.

O Γιούλιαν Ρίπιε είπε: «Υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές, αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι η Καγκελάριος γύρο στις 8 μίλησε με τον κ. Μητσοτάκη και αργότερα με κ. Ερντογάν. Κάποιοι λένε ότι το τηλεφώνημα ήταν κανονικό (σ.σ. όχι έκτακτο) αλλά μίλησαν στο τέλος για τη Μεσόγειο. Έπειτα ξανάγινε επείγον τηλεφώνημα στον Έλληνα πρωθυπουργό» είπε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Σε ερώτηση που του έγινε πώς θεωρεί ότι κατάφερε να ρίξει του τόνους η Γερμανίδα Καγκελάριος απάντησε: «Είναι δύσκολο να πούμε πως το κατάφερε. Αλλά για εκείνη είναι σημαντική στη γερμανική προεδρία να υπάρχει ειρηνική ΕΕ. Έχει μία κληρονομιά που θέλει να παραδώσει». Ερωτώμενος για το κλίμα στην επικοινωνία των τριών αρχηγών κρατών είπε: «Ξέρουμε ότι ήταν έντονη η κατάσταση, και οι στρατοί ήταν έτοιμοι. Δεν μπορούμε να πούμε για το κλίμα αλλά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία. Ξέρουμε ότι η κυρία Μέρκελ είναι μεσολαβητής. Δεν παίρνει το μέρος καμίας πλευράς. Ο κ. Ερντογάν έχει ένα ταμπεραμέντο».

Να σημειώσουμε ότι νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, «στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο».