Οικονομία

Βγάζουν χρυσές λίρες για ρευστό

Ρεκόρ πωλήσεων χρυσών λιρών στην Τράπεζα της Ελλάδος, το πρώτο τρίμηνο λόγω αύξησης της τιμής του χρυσού.

Το  “Gold rush” είναι μια τηλεοπτική παραγωγή του Discovery channel, ένα ριάλιτι για την ακρίβεια, που δείχνει την μανία ανθρώπων για να βρουν χρυσό. Με τον ίδιο τίτλο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τωρινή περίοδος με το ράλι της διεθνούς τιμής του χρυσού στις χρηματαγορές. Η τιμή στη χώρα μας με την οποία αγοράζει τη χρυσή λίρα η Τράπεζα της Ελλάδος ανεβαίνει συνεχώς, με αρκετούς πολίτες να ξεθάβουν χρυσές λίρες προσδοκώντας να κερδίσουν από τη ρευστοποίησή τους. Συνολικά 28.064 χρυσές λίρες έβγαλαν οι Έλληνες από τα στρώματα και από τα σεντούκια, προσδοκώντας να κερδίσουν από τη ρευστοποίησή τους και, δη, σε μία περίοδο, όπου ο κορονοϊός επιτίθεται στα εισοδήματά τους.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το α’ τρίμηνο του 2020 αγόρασε από ιδιώτες 28.064 τεμάχια (Ελισάβετ 1973, 1974 και προγενέστερων ετών) έναντι 21.502 το ίδιο περυσινό διάστημα (αύξηση 23,38%). Όπως αναφέρει το οικονομικό ένθετο της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, για πολλούς έχει φτάσει ο καιρός να πουλήσουν τις χρυσές λίρες και να εισπράξουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Κάποιοι που βλέπουν την χρυσή λίρα ως επένδυση περιμένουν και παρατηρούν τις αναλύσεις των διεθνών οίκων που προβλέπουν άλμα του χρυσού ακόμη και πάνω από 2000 δολάρια την ουγγιά.

Στις 2 Ιανουαρίου η Τράπεζα της Ελλάδος  αγόραζε τη χρυσή λίρα (παλιάς κοπής) αντί 308,63 ευρώ, ενώ στις 13 Ιουλίου αντί 362,57 ευρώ, δείχνοντας πως η αξία αυξήθηκε κατά 54 ευρώ. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας η οποία ενώ στις αρχές του χρόνου πουλούσε μια χρυσή λίρα προς 372,27 ευρώ έφτασε να την πουλάει 459,76 ευρώ, δηλαδή 87 ευρώ ακριβότερα. Είναι προφανές ότι λόγω της διαφοράς τιμών αγοράς και πώλησης η χρυσή λίρα απευθύνεται σε μακροχρόνιους και όχι τόσο σε ευκαιριακούς επενδυτές.

Το πρώτο τρίμηνο του 2020 καταγράφηκε ρεκόρ στον αριθμό των χρυσών λιρών που πωλήθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος και που προαναφέραμε ότι ανήλθε σε 28.064 τεμάχια. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος όγκος μετά το γ’τρίμηνο του 2019 όταν οι πωλήσεις χρυσών λιρών είχαν ανέλθει σε 32.543 τεμάχια. Πάντως η αύξηση της τιμής του χρυσού τους τελευταίους μήνες συνδέεται για πολλούς με το ενδεχόμενο μιας διεθνούς ύφεσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Με αρκετούς επενδυτές να καταφεύγουν στο χρυσό. Ο χρυσός έχει σημειώσει 15% άνοδο φέτος, παίρνοντας ώθηση από τα πρωτοφανή προγράμματα στήριξης της οικονομίας που επλήγη από την καραντίνα.