Άποψη

Τα μυστήρια των εξοπλισμών

Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει για το μυστήριο που υπάρχει στις Ένοπλες Δυνάμεις. Τονίζει ότι παρόλο που την τελευταία δεκαετία κυβέρνησαν ή συγκυβέρνησαν σχεδόν όλα κόμματα υπήρξε η αυτοκτονική πολιτική της μη αγοράς και της μη αναβάθμισης των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Η κατάσταση που εξελίσσεται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο από χθες αναπόφευκτα οδηγεί σε συνειρμούς για τους εξοπλισμούς και συγκεκριμένα για το τι δεν έγινε ενώ θα έπρεπε να είχε γίνει και για το τι έγινε ενώ δεν έπρεπε.

Αυτό που δεν έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν εξοπλισμοί. Παρότι η Ελλάδα βρισκόταν και βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κλιμακούμενη απειλή η οποία έχει εδώ και καιρό μετατραπεί σε υπαρξιακή, δεν προχώρησε σε κανενός είδους εξοπλισμό. Ούτε σφαίρα δεν πήρε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν φρόντισε καν για τη συντήρηση (ούτε λόγος για αναβάθμιση) των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διαθεσιμότητας. Το ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν το αξιόμαχο που διατηρούν οφείλεται στις προσπάθειες του προσωπικού οι οποίες υπερβαίνουν ακόμα και τον χαρακτηρισμό «ηρωικές».

Χώρα η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ανοιχτή απειλή κατάλυσης της κυριαρχίας της και στην πραγματικότητά εξαφάνισής της και η οποία δεν εξοπλίζεται με πρόσχημα την οικονομική κρίση και δεν μεριμνά τουλάχιστον να συντηρήσει τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα της, δεν θα βρείτε στον πλανήτη. Και αν υπάρχει και αλλού νοήμων ζωή στο σύμπαν ούτε εκεί. Η Ελλάδα είναι συμπαντικό παράδειγμα με σύνδρομο αυτοεξόντωσης.

Αυτοκτονική πολιτική

Το ότι αυτή η στάση είναι διακομματική, διότι την τελευταία δεκαετία κυβέρνησαν ή συγκυβέρνησαν σχεδόν όλα τα κόμματα βάζει σε σκέψεις για τους λόγους μίας τέτοιας αυτοκτονικής πολιτικής. Η εκδοχή ένα σημαντικό μέρος του πολιτικού συστήματος να απαρτίζεται από αδιάφορους και αναίσθητους μπορεί να εξηγήσει εν μέρει την κατάσταση. Όπως και η εν πολλοίς διαπιστωμένη κατάσταση ότι ένα τμήμα του αποτελείται από έχοντες άγνοια περί διεθνών σχέσεων, στρατηγικής, ασφάλειας και όλων των άλλων παραμέτρων που είναι αυτονόητες σε όλα τα κράτη και πολιτικά συστήματα αυτού του κόσμου, ακόμα και σε αυτά που θεωρούνται υποβαθμισμένα, μπορεί να εξηγήσει ένα άλλο μέρος.

Υπάρχει και μία τρίτη συνιστώσα που εξηγεί την επικίνδυνη φάση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα αναφορικά με τους εξοπλισμούς, η οποία σχετίζεται με τις δύο προηγούμενες υπό την έννοια ότι για να υπάρξει αυτή προϋποθέτει «εύφορο» έδαφος, ήτοι μίας συγκεκριμένης ποιότητα πολιτικό προσωπικό. Τέτοιο που να είναι ευεπίφορο σε πιέσεις και να εξωθείται στη λήψη αποφάσεων που δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα ή και τα βλάπτουν και να ακυρώνει άλλες που τα εξυπηρετούν.

Η επιδεινούμενη πορεία των ελληνοτουρκικών είναι γεμάτη παραδείγματα από αποφάσεις και χειρισμούς οι οποίοι οδήγησαν σε εθνική βλάβη και απώλειες, όπως η απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων, το «γκριζάρισμα» ελληνικής επικράτειας ή διολίσθηση σε συζήτηση επί των τουρκικών διεκδικήσεων και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός.

Τα εξοπλιστικά είναι ακόμα ένα τέτοιο πεδίο στο οποίο όμως τα σχετικά συμβάντα έχουν πυκνώσει τα τελευταία χρόνια, δείγμα ότι η εξάρτηση και ευαλωτότητα στις πιέσεις έχει επιδεινωθεί. Για παράδειγμα η συντήρηση και αναβάθμιση συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων που διαθέτει η Ελλάδα αλλά όχι η Τουρκία κα τα οποία κάνουν τη διαφορά και δίνουν στη χώρα την ευχέρεια να διατηρεί συγκριτικό πλεονέκτημα σε συγκεκριμένους τομείς καθυστέρησε και δεν έχει γίνει ούτε μέχρι σήμερα για λόγους οι οποίοι δεν είναι σαφείς και παραπέμπουν σε έξωθεν παρεμβάσεις.

Η ακύρωση προμήθειας άλλων όπλων τα οποία ενώ συζητούνται επί χρόνια και ορισμένες φορές φθάνουν στο παρά πέντε τής υπογραφής, είναι άλλο ένα σημάδι ότι τα πράγματα είναι τουλάχιστον περίεργα.

«Πάγωμα»

Προ ημερών προέκυψε «πάγωμα» της συμφωνίας για τη αγορά των δύο γαλλικών φρεγατών Bellhara οι οποίες με τη διαμόρφωση που ζήτησε το Πολεμικό Ναυτικό και τελικά υιοθετήθηκε και από τους Γάλλους για το δικό τους Ναυτικό διότι θεωρήθηκε άρτια, θα έκαναν τη διαφορά. Οι φρεγάτες αυτές, εφόσον ναυπηγηθούν, θα είναι τα πιο ισχυρά πλοία στη κατηγορία τους, μακρά από οποιονδήποτε άλλον τύπο φρεγατών υπάρχει. Το γεγονός εξάλλου ότι οι Γάλλοι αποδεσμεύουν για την Ελλάδα στρατηγικά όπλα όπως οι πύραυλοι Naval Scalp τους οποίους θα φέρουν οι Bellhara και με τους οποίους η χώρα μας θα μπορεί να πλήξει οποτεδήποτε, οπουδήποτε βαθιά μέσα στην τουρκική επικράτεια, έχοντας εμβέλεια 1000 χιλιομέτρων, δείχνει τη σημασία ενός τέτοιου, πανάκριβου όντως, όπλου για την ελληνικές δυνατότητες.

Και ενώ η αγορά ήταν συμφωνημένη και σε ανώτατο επίπεδο και ο… υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε τον… Γάλλο πρέσβη ότι η Ελλάδα ζητά αναβολή της συμφωνίας γιατί δεν έχει στην παρούσα φάση χρήματα… Έτσι απλά.

Οι Γάλλοι εξοργίστηκαν, ακύρωσαν προγραμματισμένη επίσκεψη και το γεγονός ότι η Γαλλία είναι η μόνη ισχυρή χώρα, πυρηνική δύναμη, μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας που συμπλέει με την Ελλάδα διότι συμπίπτουν τα συμφέροντά της και είναι επίσης η μόνη που φέρεται διατεθειμένη να συνάψει αμυντική συμφωνία, είναι προφανώς λεπτομέρεια.

Όπως σύμπτωση είναι και ότι οι ΗΠΑ θέλουν να πουλήσουν οι ίδιες φρεγάτες στην Ελλάδα οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τις γαλλικές κα ούτε προσφέρουν στρατηγικά όπλα. Η ειρωνεία είναι ότι ακόμα και αν η Ελλάδα πάρει τις Bellhara πρέπει να πάρει και τις αμερικανικές και για επιχειρησιακούς και για πολιτικούς λόγους και επειδή οι ΗΠΑ είναι η πιο ισχυρή σύμμαχος, όπως πρέπει να πάρει και τα F-35, αλλά φαίνεται ότι κάποιοι, περισσότερο απ’ όσο θέλουν να πάρει η Ελλάδα τις αμερικανικές φρεγάτες, δεν θέλουν η χώρα μας να αποκτήσει στρατηγικά όπλα που θα απειλήσουν σοβαρά την Τουρκία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο