Πώς λέγεται μία μυστική συνάντηση της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού με τον αντίστοιχο σύμβουλο του Τούρκου προέδρου; Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ο ορισμός της μυστικής διπλωματίας.
Εξ ορισμού σε ένα δημοκρατικό κράτος η άσκηση μυστικής διπλωματίας είναι αρνητική. Γιατί εν τέλει τι έχει να κρύψει μία δημοκρατική κυβέρνηση από τον λαό της; Ενίοτε όμως μπορεί και να κρίνεται από το αποτέλεσμα. Η κορύφωση της έντασης με την Τουρκία τις προηγούμενες ημέρες, ήλθε μετά την πρόσφατη τριμερή συνάντηση (Ελλάδα – Τουρκία – Γερμανία ) που έγινε στο Βερολίνο.
Την συνάντηση κάρφωσαν οι Τούρκοι, αφού η ελληνική κυβέρνηση την κράτησε κρυφή από τον ελληνικό λαό. Από το αποτέλεσμα την έξοδο του Ούρουτς Ρέις δεν δικαιώνεται η μυστική συνάντηση. Ακόμη χειρότερο είναι ότι όπως και την συνάντηση το τι συζητήθηκε επίσης το μάθαμε από τον Τούρκο σύμβουλο, Ιμπραήμ Καλίν που συμμετείχε. Τι μάθαμε λοιπόν από τον κ. Καλίν: «έγινε ένα σημαντικό βήμα που θα συνεχιστεί. Λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις. Είμαστε υπέρ της συνέχισης τους εμείς. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτά πότε- πότε η κοινή γνώμη τα επικρίνει, αλλά στην περίπτωση που κινηθούμε σε ένα πλαίσιο στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος και σεβασμού, αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν».
Στη συνέχεια ο κ. Καλίν προσδιόρισε τα θέματα τα οποία συζητούνται: «το ζήτημα του Αιγαίου , το ζήτημα των νησιών, την υφαλοκρηπίδα, το ζήτημα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, το θέμα των ερευνών και γεωτρήσεων στις αμφιλεγόμενες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου». Στην ουσία όλη η ατζέντα των αμφισβητήσεων και των διεκδικήσεων της Άγκυρας. Μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει ενώ τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης δεν προβάλλουν το θέμα, όπως κάνουν όταν ένα γεγονός δεν συνάδει με την κυβερνητική προπαγάνδα.
Παρέμβαση Μέρκελ
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής Bild η στρατιωτική σύγκρουση των δύο χωρών μετά την έξοδο του Ούρουτς Ρέις αποσοβήθηκε λόγω της παρέμβασης της Άνγκελας Μέρκελ. Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιο είναι το τίμημα από την ελληνική πλευρά για την αποφυγή της σύγκρουσης; Όλα δείχνουν ότι θα είναι η έναρξη ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης. Η ελληνική θέση ότι «προσερχόμαστε μόνο για την υφαλοκρηπίδα», είναι απλώς αστεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ερντογάν έχει πριν την τελευταία κίνησή του θέσει ως όρο, στο τραπέζι να μπουν όλες οι τουρκικές μονομερείς επεκτατικές διεκδικήσεις και να αναγνωριστούν σαν διαφορές που πρέπει να επιλυθούν με συμβιβασμό, δηλαδή με μοιρασιά. Πρόκειται για την ατζέντα δηλαδή που έβαλε και ξεκίνησε ο Καλίν στο Βερολίνο με την σύμβουλο του Έλληνα πρωθυπουργού. Το συμπέρασμα είναι ότι με μυστική διπλωματία η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη τον διάλογο με την Τουρκία που μοιραία θα οδηγήσει σε παραχωρήσεις.