Στα 36 είναι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, εκ των οποίων τα δύο εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4.048, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες. Μάλιστα 1.118 (27.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.059 (50.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στο μεταξύ δέκα συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. Οι δύο (20.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Παράλληλα 124 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε δύο ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 197 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 64 (32.5%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων:
- δύο (2) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- 17 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
- ένα (1) από την περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,
- ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Αιτωολοακαρνανίας,
- ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου,
- ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Κορίνθου,
- ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας,
- ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Σάμου,
- δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
- δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας
Από τα 4.048 κρούσματα τα 1118 (27.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2059 (50.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Κανένα ενδεχόμενο γενικού lockdown ενημερώνει ο Χαρδαλιάς
Επέστρεψε από σήμερα, Τρίτη 21 Ιουλίου, η ενημέρωση του υφυπουργού της Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. Στο πρώτο του ραντεβού ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στους αριθμούς του κορωνοϊού στη χώρα επισημαίνοντας πως οι περισσότεροι νοσούντες είναι από Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία και Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ξανά lockdown και υπενθύμισε πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.
Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι “οι 5 πρώτες σε εισαγόμενα κρούσματα χώρες ήταν Σερβία με 78, Βουλγαρία με 63 , Ρουμανία με 61, Αλβανία με 23 και ΗΠΑ με 6. Συγκεκριμένα από τα συνολικά 295 εισαγόμενα κρούσματα το 76% είναι από τις τέσσερις φίλες βαλκανικές χώρες. Μέχρι και την Κυριακή έχουν καταγραφεί 4.007 κρούσματα εκ των οποίων 435 είναι σήμερα ενεργά, 1030 έχουν πάρει εξιτήριο, 2347 έχουν αναρρώσει σπίτι τους, 195 δυστυχώς δεν τα κατάφεραν”
Ειδικά για τους ελέγχους στα σύνορα ανακοίνωσε ότι τις 3 πρώτες εβδομάδες:
- έφτασαν στην Ελλάδα 918032 άτομα,
- τα 620.652 έχουν έρθει αεροπροικώς,
- τα 48.720 ακτοπλοικώς,
- Τα 248.660 οδικώς,
- έγιναν 127.000 τεστ που σημαίνει ότι ελέγχθηκε το 13,9% όσων ήρθαν,
- τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 295: Στα αεροδρόμια είχαμε 105 στα λιμάνια 4 και χερσαία σύνορα 186.
«Δεν είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, το ραντεβού δίνεται για να υπάρχει ενημέρωση με το τι γίνεται με το άνοιγμα της χώρας» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς σημειώνοντας ότι «γνωρίζαμε ότι θα έχουμε και εισαγόμενα κρούσματα από ξένους επισκέπτες». Σύμφωνα με τον υφυπουργό στη διεξαγωγή των ελέγχων συμμετέχουν 105 στελέχη της Πολιτικής Προσταίας, 24 της Αστυνομίας, 146 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, 92 στελέχη της Πυροσβεστικής, 22 Λιμενικοί και 85 κινητές μονάδες ΕΟΔΥ.
«Οφείλουμε να διαφυλάξουμε το κεκτημένο» τόνισε επαναλαμβάνοντας ότι πρώτο μέλημα είναι η υγεία. Σύμφωνα με τον ίδιο «ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει χαμηλός (12 χθες), ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ χαμηλός».
«Για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με δεύτερο κύμα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και την αποφυγή των συναθροίσεων. Είναι περίεργο να υπάρχουν μαζικές διαδηλώσεις οπαδών. Πραγματικά μας λυπούν τέτοιες καταστάσεις. Ο ιός δεν αφήνει κανένα περιθώριο σε οπαδικά συναισθήματα, ελπίζω να είναι η τελευταία φορά που συνέβη αυτό. Αυτή τη στιγμή προφανώς μας απασχολούν τα χερσαία σύνορα. Η κατάσταση στις γείτονες χώρες δείχνει εξαιρετικά δύσκολη αλλά δεν υπάρχει κάτι που να μας τρομάζει ή να μας ανησυχεί». Ερωτηθείς ειδικά για την Βρετανία ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «δεν μας τρομάζει η εικόνα του Ηνωμένου Βασιλείου».
Επιπλέον, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 7.379 έλεγχοι και ανεστάλησαν 195 επιχειρήσεις στις οποίες παρατηρήθηκε συνωστισμός. «Στις διακοπές χαλαρώνουμε ως προς τους ρυθμούς μας όχι ως προς τα μέτρα που πρέπει να τηρούμε. Είμαστε σε εγρήγορση και ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή και όλοι οι πολίτες να τηρούν τους κανόνες μόνο έτσι θα μπορέσουμε να στηρίξουμε την κοινωνία τον τουρισμό και την οικονομία μας».
Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown:
«Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για γενικά lockdown. Θεωρώ ότι πολύ δύσκολα θα πάμε σε τοπικά lockdown, αφού αυτό που θέλουμε το πετυχαίνουμε με στοχευμένα μέτρα» τόνισε και εκτίμησε ότι δεν θα προκύψει τέτοια ανάγκη ούτε σε νησιά. «Δεν νομίζω ότι θα προκύψει ανάγκη για lockdow σε νησιά» σημείωσε και αποκάλυψε ότι ασχολήθηκε προσωπικά ο ίδιος κάθε φορά που υπήρχαν καταγγελίες για κρούσματα που «κρύβονται» και αποκαλύφθηκε ότι τελικώς ήταν « fake news».
Σε ό,τι αφορά τα πανηγύρια και την απαγόρευση που ισχύει μέχρι τέλη Ιουλίου, υποστήριξε ότι η απόφαση πρέπει να ισχύσει και τον Αύγουστο. «Νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε αυτό το καλοκαίρι χωρίς πανηγύρια, αφού ο κίνδυνος από τον συνωστισμό είναι σημαντικά υψηλότερος» είπε και διευκρίνισε ότι για τα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του μήνα.