Παρτίδα με φακές ανακαλεί ο ΕΦΕΤ λόγω επικινδυνότητας. Μάλιστα οι συγκεκριμένες ψιλές φακές πλασάρονται και ως… υγιεινές, ωστόσο μέσα σε αυτές βρέθηκαν διάφορα ύποπτα στοιχεία, και έτσι ανακαλείται όλη η παρτίδα. Οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν έχουν προμηθευτεί ήδη το προϊόν.
Το δελτίο τύπου από τον ΕΦΕΤ – Τα στοιχεία του προϊόντος
“Ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο διαχείρισης καταγγελίας καταναλωτή που αφορούσε στο προϊόν «ΨΙΛΕΣ ΦΑΚΕΣ», προέλευσης Καναδά, σε συσκευασία των 500 g, της εταιρείας ΖΑΚΟΜΑ ΑΕ, με lot 35019, διαπίστωσε την ύπαρξη ξένων σωμάτων στο ανωτέρω προϊόν (μη συμμόρφωση σύμφωνα με το άρθρο 121, παρ.14β του ΚΤΠ), και συνεπώς θεωρείται ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ – ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (Καν. (ΕΚ) 178/2002, άρθρο 14, παρ. 1 & 2β).
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το αναφερόμενο προϊόν, που φαίνεται στην κάτωθι φωτογραφία να μην το καταναλώσουν”.
Λίγα λογία για τον Ε.Φ.Ε.Τ.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. άρχισε να ασκεί την ελεγκτική δραστηριότητα από τα τέλη Μαΐου του 2001. Διενεργεί σήμερα τακτικούς ελέγχους σε πολλαπλά επίπεδα. Ασκεί ελεγκτικές δραστηριότητες στην αγορά τροφίμων με αυτοτελή δικά του κλιμάκια ή μικτά κλιμάκια με τις νομαρχιακές υπηρεσίες σε Αττική , Κεντρική Μακεδονία, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία [Λιανικό εμπόριο, κέτεριγκ, νοσοκομεία, επιχειρήσεις επεξεργασίας (που δεν διέπονται από κάθετες διατάξεις) και κεντρικές αγορές]. Οι συστηματικοί (τακτικοί) έλεγχοι βασίζονται σε καθορισμένη αλλά εκτενή Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία. Επίσης, έλεγχοι διεξάγονται μετά από καταγγελίες πολιτών ή μετά από συγκεκριμένο αίτημα φορέων, όπως π.χ. ο στρατός για τον έλεγχο της τήρησης των απαραίτητων προδιαγραφών ασφάλειας και υγιεινής από επιχειρήσεις τροφίμων που πρόκειται να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς κρατικών προμηθειών κ.λ.π.