Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής επιβεβαίωσε τις αρνητικές εκτιμήσεις και προβλέψεις: ότι η ΕΕ είναι μία Ένωση των δύο ταχυτήτων και ότι στο μείζον θέμα της αντιμετώπισης της δευτερογενούς οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, οι Βόρειοι πάλι υπερίσχυσαν και όσον αφορά τις λογικές αντιμετώπισης και εν συνεχεία στο ύψος και στο είδος των κονδυλίων.
Τα 750 δις παρέμειναν αλλά δεν θα είναι 500+250 σε ενισχύσεις και δάνεια αντίστοιχα αλλά 390+360. Όσο για το πως θα δοθούν τα χρήματα το περιγράφει η απόφαση: «Η θετική αξιολόγηση των αιτήσεων πληρωμής θα υπόκειται στην ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων». Είναι ακριβώς αυτοί οι όροι που κάνουν το ταμείο «δυσλειτουργικό» όπως το είχε χαρακτηρίσει ο Στέλιος Πέτσας. Άρα, και ορόσημα και στόχοι και αξιολόγηση, ορολογία που παραπέμπει σε μνημόνια.
«Κανείς δεν δίνει χρήματα δίχως όρους»
Όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός: «κανείς δεν δίνει χρήματα δίχως όρους». Βέβαια και μόνο η δήλωση του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την συμφωνία και ότι δεν θα προσέθετε τίποτε, είναι αρκετή για να δείξει ποιος κέρδισε. Ειρήσθω εν παρόδω, ο κ. Ρούτε και ο Αυστριακός κ. Κούρτζ είναι οι δύο καλύτεροι φίλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΕ. Το ερώτημα είναι αν βρίσκει κοινά με την Ολλανδία και την Αυστρία ο Έλληνας πρωθυπουργός και όχι πχ με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία.
Για την Ελλάδα τα πράγματα είναι τα αναμενόμενα με βάση και την διαπραγματευτική της ικανότητα. Εξασφάλισε 31,5 δισ. ευρώ, τα 19 δις ως ενισχύσεις και τα άλλα 12,5 με δάνεια. Το ποσό δεν είναι μικρό, το αρνητικό είναι στους όρους που θα τα συνοδεύουν. Ωστόσο ο πρωθυπουργός προβάλλει ότι εξασφάλισε 70 δις. Βάζει μέσα το δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027, δηλαδή τα ποσά από το ΕΣΠΑ, από τις αγροτικές επιδοτήσεις μέσω του FEOGΑ και τα χρήματα του Ταμείου συνοχής, αθροιστικά περί τα 39 δις ευρώ. Μόνο που αυτά είναι ποσά που είχαν εξασφαλιστεί σε διαπραγματεύσεις παρελθόντων ετών. Η κυβέρνηση προφανώς δεν νιώθει ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για το ταμείο Ανασυγκρότησης, γι αυτό και προβάλλει τα 70 δις.
Με τους υπάρχοντες συσχετισμούς στην ΕΕ θα μπορούσε να πει κανείς «και μη χειρότερα». Ωστόσο δεν χρειάζεται να εμφανίζεται ο πρωθυπουργός σαν θριαμβευτής. Μερικές φωτογραφίες έβγαλε.
Ίσως η απόφαση ήταν χειρότερη για την Ιταλία, η χώρα που επλήγη περισσότερο από τον κορωνοϊό, η τρίτη οικονομία της ΕΕ πήρε συγκριτικά πολύ λίγα και ήρθε πιο κοντά σε επώδυνα μνημόνια. Όσον αφορά την συνολική εικόνα προκύπτουν τα αναμενόμενα: Ο Νότος για μια ακόμα φορά δεν μπόρεσε να συσπειρωθεί και να διεκδικήσει. Αναμενόμενο ότι η Γερμανία έπαιξε το παιχνίδι των Βορείων, όπως αναμενόμενο ήταν ότι η η Γαλλία δεν έπαιξε το παιχνίδι των Νοτίων, για μία ακόμη φορά τους εγκατέλειψε. Η Ελλάδα ποιο παιχνίδι έπαιξε;
Αρνητική ήταν όμως η διαπραγμάτευση για την Ελλάδα και στο πεδίο των εθνικών θεμάτων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέσπασε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ακόμη και μετά την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς. Η Άγκυρα το εξέλαβε ως πράσινο φως και πριν καν επιστρέψουν οι Ευρωπαίοι στις χώρες τους, και ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ήταν στην Αθήνα έβγαλε το Ορούτς Ρέις και τον μισό στόλο της στο Καστελόριζο.
Είναι εμφανές ότι οι χειρισμοί των ελληνοτουρκικών που έχει κάνει η κυβέρνηση από πέρυσι έχει οδηγήσει στο χειρότερο σημείο των τελευταίων χρόνων. Αν ήταν στην αντιπολίτευση η ΝΔ θα επέρριπτε ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ που με τους ατυχείς χειρισμούς εξέθρεψε την τουρκική προκλητικότητα -όπως έκανε όταν ο Ερντογάν κρατούσε τους δύο Έλληνες αξιωματικούς. Τώρα είναι διαφορετικά, ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται με ψυχραιμία αποφεύγοντας να εκμεταλλευτεί πολιτικά την επιδείνωση, ενώ για τα μπουκωμένα από τα 20 εκ. ευρώ ΜΜΕ, χθες ήταν απλώς μία ακόμη Τρίτη.