Σε επαγρύπνηση βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα και το νησί της Άνδρου καθώς μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Κόρθι. Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας με το Σώμα να ειδοποιείται λίγα λεπτά μετά τις 12:00. Αμέσως κινητοποιήθηκαν για την κατάσβεση 17 πυροσβέστες με πέντε οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος. Τις προσπάθειες συνδράμουν από αέρος δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Επίσης τη δική τους “μάχη” δίνουν εθελοντές πυροσβέστες , τρία βυτιοφόρα Ο.Τ.Α. και ένα μηχάνημα έργου.
Η φωτιά σύμφωνα με την ενημέρωση εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να απειλεί σπίτια. Εξαιτίας ωστόσο των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, η Πυροσβεστική έχει δώσει εντολή στις αυτοδιοικητικές αρχές να είναι σε ετοιμότητα για προληπτική εκκένωση των οικισμών Καπαριά και Μωρακαίοι.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος: “Έγινε συζήτηση από τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής προς τον Δήμο, προκειμένου να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα για την εκκένωση των δύο οικισμών. Για την ώρα δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ωστόσο έγινε κρούση για την περίπτωση που χρειαστεί να κινηθούν οι διαδικασίες εκκένωσης”.
Υπενθυμίζεται, πως νωρίτερα ξέσπασε φωτιά και στη Σταμάτα Αττικής. Στο σημείο έσπευσαν 10 πυροσβέστες με πέντε οχήματα. Σύμφωνα με τις αναφορές, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 11:05 στη συμβολή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Έκτορος σε ξερά χόρτα.
Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών:
Η χώρα μας στο σύνολό της καλύπτεται από δάση και δασικές εκτάσεις με ποικιλία ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Το δάσος είναι φυσικό αγαθό ανυπολόγιστης αξίας για τον άνθρωπο. Η προστασία και η διατήρησή του είναι καθήκον, υποχρέωση και προτεραιότητα κάθε κοινωνικού συνόλου και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Αποτελεί έναν ανανεώσιμο φυσικό πόρο με ανεξάντλητες δυνατότητες για την περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου.
Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας οφείλονται κατά μεγάλο ποσοστό στην ανθρώπινη αμέλεια, ενώ οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες σε συνδυασμό με το έντονο γεωφυσικό ανάγλυφο, ευνοούν την ταχεία εξάπλωσή τους. Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές ως φυσικό φαινόμενο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και στο μέλλον, αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε ο κάθε ένας ξεχωριστά, είναι να τις περιορίσουμε, λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης.