Μειωμένος είναι σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας δίνοντας μια μικρή «ανάσα» στην ανησυχητική αύξηση των προηγούμενων ημερών. Φαίνεται πως τα νέα μέτρα που αρχίζουν να τηρούνται και πάλι από τους πολίτες μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις έχουν βοηθήσει προς το παρόν την κατάσταση.
Σήμερα σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, επιβεβαιώθηκαν στην Ελλάδα 11 νέα κρούσματα με τα 2 να έχουν εντοπιστεί κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός πλέον ανέρχεται στους 4012 . Οι πολίτες που έχουν φύγει από τη ζωή -όπως φαίνεται και στο infographic– αυξήθηκαν στους 195 με τελευταία απώλεια ένα 68χρονο άντρα που κατέληξε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου στις 15.45, όπου νοσηλευόταν στη ΜΕΘ.
Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ:
«Σήμερα ανακοινώνουμε 11 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4012, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.
1112 (27.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2051 (51.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 12 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (16.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 124 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 195 θανάτους συνολικά στη χώρα. 63 (32.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ευχάριστα τα πρώτα νέα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
Θετικά είναι τα αποτελέσματα από την πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με τη συνεργασία της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca.
Από τα πρώτα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, προκύπτει ότι το εμβόλιο είναι σε θέση να παράγει αντισώματα που εξουδετερώνουν τον κορωνοϊό, αλλά και Τ-λεμφοκύτταρα (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος), που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού έναντι της νόσου Covid-19. Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής έγιναν γνωστά μέσα από δημοσίευση στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.
Το γεγονός σχολίασε με ανάρτησή του στο facebook και ο καθηγητής του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος
Ο Ηλίας Μόσιαλος σχολίασε τα αποτελέσματα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θετικές και πολύ ενθαρρυντικές οι ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Οξφόρδης (κλινική φάση δοκιμών 1/2). Να περιμένουμε και τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης σε λίγες εβδομάδες»
Ευχάριστα νέα από την χρήση αντιικού σκευάσματος
Μετά από κλινικές δοκιμές, φαίνεται ότι το ανιτιικό φάρμακο με ιντερφερόνη βήτα, έχει αποτελέσματα στους ασθενείς εμποδίζοντας την σοβαρή εξέλιξη της ασθένειας.
Η βρετανική Synairgen Plc ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 20 Ιουλίου, ότι το αντιικό της φάρμακο SNG001 συνέβαλε σημαντικά στον περιορισμό των κινδύνων για τους νοσηλευόμενους ασθενείς της COVID-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής σε περισσότερους από 100 ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ειδικότερα, η κλινική δοκιμή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Cnn.gr, έδειξε ότι οι ασθενείς που έλαβαν το σκεύασμα της Synairgen Plc είχαν κατά 79% χαμηλότερο κίνδυνο για να εκδηλώσουν σοβαρή μορφή της νόσου σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν placebo. Όπως αναμενόταν, η ανακοίνωση αυτή εκτόξευσε τη μετοχή της εταιρείας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν υπήρξε κανένας θάνατος μεταξύ των ασθενών που έλαβαν το φάρμακο, ενώ αναφέρθηκαν τρεις θάνατοι στην ομάδα που έλαβε το ψευδοφάρμακο. Η αναπνευστική δυσκολία αμβλύνθηκε επίσης σημαντικά στους ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο, σύμφωνα με την εταιρεία. Η ιντερφερόνη βήτα είναι φυσική πρωτεΐνη, η οποία ρυθμίζει τις αντιικές αντιδράσεις του οργανισμού.
Οι εκατομμύρια δόσεις των πειραματικών εμβολίων
Λίγο νωρίτερα, η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει λίγο ότι σύναψε συμφωνίες για την εξασφάλιση 90 εκατομμυρίων δόσεων δύο πειραματικών εμβολίων, αυτό της γερμανο-αμερικανικής BioNTech/Pfizer και αυτό του γαλλικού εργαστηρίου Valneva.
Οι συμφωνίες αυτές -για 30 εκατομμύρια δόσεις από τη συμμαχία της γερμανικής BioNtech και του αμερικανικού εργαστηρίου Pfizer και 60 εκατομμύρια (με επιλογή και για επιπλέον 40 εκατομμύρια) δόσεις από τη γαλλική Valneva- έρχονται να προστεθούν σε αυτήν που έχει συνάψει η βρετανική κυβέρνηση με τον βρετανικό όμιλο AstraZeneca για 100 εκατομμύρια δόσεις του πειραματικού του εμβολίου που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα πειραματικά εμβόλια παγκοσμίως.
Οι αριθμοί αυτοί για δόσεις εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού ξεπερνούν κατά πολύ τον βρετανικό πληθυσμό (66 εκατομμύρια κάτοικοι), αλλά ακόμη δεν είναι γνωστό αν τα εμβόλια αυτά θα είναι αποτελεσματικά, αλλά και στην περίπτωση που είναι, δεν είναι γνωστό πόσες δόσεις τους θα χρειάζονται για να προστατευθεί ένας άνθρωπος. Με τις νέες αυτές συμφωνίες, “η βρετανική κυβέρνηση έχει εφεξής εξασφαλίσει πρόσβαση σε τρία εμβόλια κατά της Covid-19, τα οποία αναπτύσσονται εδώ και στον κόσμο, δίδοντας στη Βρετανία όλες τις πιθανότητες να έχει πρόσβαση σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο το ταχύτερο δυνατό”, υπογραμμίζει η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.