Πολιτική

Μητσοτάκης Σύνοδος Κορυφής: Ελπίζω ότι σήμερα θα ξεπεράσουμε το αδιέξοδο

Μητσοτάκης Σύνοδος Κορυφής: «Από την πρώτη στιγμή κατέστησα σαφές ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς».

Την ώρα που η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ισχυρίζεται ότι δεν θα βρεθεί λύση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται πιο αισιόδοξος.

Για μια κρίση χωρίς προηγούμενο έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στο Συμβούλιο τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι». Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «διαπραγματευόμαστε εδώ και τρεις ημέρες και προφανώς δεν έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο για να φτάσουμε σε συμφωνία και ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα μπορούμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο».

Και συμπλήρωσε: «Από την πρώτη στιγμή κατέστησα σαφές ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όμως αυτοί οι συμβιβασμοί δεν πρέπει να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν το επίπεδο της φιλοδοξίας μας σε σχέση με μια θαρραλέα ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού και τον οικονομικό αντίκτυπο που κόστισε. Αντιμετωπίζουμε μια οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο και δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι».

Τι ζητά η Αθήνα από τις Βρυξέλλες

Και τα 27 κράτη – μέλη είναι στο τραπέζι και συζητούν για ένα καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο «αύριο», σε μια κρίσιμο Σύνοδο Κορυφής και την πρώτη δια ζώσης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση. Η Αθήνα, όπως έχει ξεκαθαριστεί και από το Σάββατο 18 Ιουλίου, διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες τονίζουν ότι όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς.

Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό δεν το αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες, αν και η ελληνική πλευρά επιμένει στις θέσεις της, θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως προτάσσουν οι αρμόδιες πηγές. Ο κος Μητσοτάκης φαίνεται να ζητά να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων. Ξεκάθαρη είναι όμως, η ελληνική πλευρά η οποία τάσσεται κατά του επιμερισμού 70 – 30, όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα. Παράλληλα, θυμίζουμε πως σύμφωνα με πηγές η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.