Λιγότεροι κατά 36.475 είναι οι συνταξιούχοι το τελευταίο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με το σύστημα «Ήλιος». Αρκετοί είναι αυτοί που αιτιολογούν το στατιστικό αυτό με την μεγάλη αναμονή για την έκδοση οριστικών συντάξεων από τον ΕΦΚΑ. Τι ισχύει όμως τελικά;
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η μείωση των συνταξιούχων συνεχίστηκε και τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το Ενιαίο Σύστημα Ελέγχου και Πληρωμών «Ήλιος», μέσα σε ένα εξάμηνο οι συνταξιούχοι μειώθηκαν κατά 36.475 άτομα, από 2.517.882 τον Ιανουάριο σε 2.491.407 τον Ιούλιο. Η μείωση των συνταξιούχων θα μπορούσε να αποτελεί ένα αισιόδοξο μήνυμα για τα οικονομικά του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης εάν ήταν απόρροια αντιστροφής της δημογραφικής γήρανσης που ταλανίζει τη χώρα.
Επίσης, θα μπορούσε να αποτελεί θετικό σήμα για την αγορά εργασίας εάν ήταν απόρροια αύξησης της απασχόλησης μετά και τα νέα αυξημένα συνταξιοδοτικά όρια που έχουν θεσμοθετηθεί τα τελευταία χρόνια. Ένα τρίτο ενδεχόμενο είναι να έχει αυξηθεί ο αριθμός των θανάτων ανθρώπων μεγάλης ηλικίας και μάλιστα με γεωμετρική πρόοδο. Ωστόσο, τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει ακόμη και αν συνυπολογιστούν οι απώλειες που υπήρξαν σε ανθρώπινες ζωές λόγω της πανδημίας. Τονίζεται ακόμη ότι ούτε έχει παρατηρηθεί μετακίνηση των συνταξιούχων στη σφαίρα της επίσημης απασχόλησης.
Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί ότι στο σύστημα «Ήλιος» καταγράφεται πλήθος στοιχείων όπως ο αριθμός των συνταξιούχων, το μηνιαίο ποσό εισοδήματος, η μέση κύρια σύνταξη και οι αριθμοί των νέων συντάξεων.
Γιατί λοιπόν, ενώ η Ελλάδα γερνά και μάλιστα επικίνδυνα, όπως καταγράφουν όλες οι δημογραφικές προβολές, μειώνονται οι συνταξιούχοι; Το πιθανότερο είναι ότι ενώ οι ηλικιωμένοι αυξάνονται στη χώρα, ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα τους παραμένει εγκλωβισμένο είτε στην ανεργία, είτε στην ατέρμονη αναμονή έκδοσης της απόφασης του ΕΦΚΑ για την οριστικοποίηση της σύνταξης. Ίσως μάλιστα ένα τμήμα τους να συντηρείται από απασχόληση στην αδήλωτη εργασία.
Φυσικά όλα αυτά μένει να αποδειχτούν με την αντίστοιχη σύγκριση των στατιστικών μεγεθών. Αλλά όταν ήδη καταγράφονται εκκρεμότητες πάνω από 190.000 αιτήσεων σε εκκρεμείς συντάξεις, δεν είναι δύσκολο να συμπεράνει κάποιος πως πίσω από τη μείωση του αριθμού των συνταξιούχων βρίσκεται η αύξηση των εν αναμονή συνταξιούχων πάνω από δύο χρόνια. Καταλαβαίνει έτσι κανείς πως οι 13.790 νέες συντάξεις που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ μέσα στον τελευταίο μήνα είναι ελάχιστες και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αλλάξουν τα δεδομένα.