Οικονομία

Σταϊκούρας ΚΙΝΑΛ: Αντιπαράθεση για το πόσο επαρκή ήταν για τους Έλληνες τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης

Σταϊκούρας ΚΙΝΑΛ: Τα μέτρα βρέθηκαν στο επίκεντρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και το Κίνημα Αλλαγής.

Αμφιβολία υπάρχει στην πολιτική σκηνή του κατά πόσο ήταν αποδοτικά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα μέτρα εξάλλου, βρέθηκαν στο επίκεντρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και το ΚΙΝΑΛ, πριν από δύο ημέρες, με αφορμή τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης επερώτησης που είχαν καταθέσει η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά και 21 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής ομάδας της. Απαντώντας στη κριτική των επερωτώντων βουλευτών του ΚΙΝΑΛ ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αναποτελεσματικά, ανεπαρκή, δεν καλύπτουν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και δεν θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, ο κ. Σταϊκούρας αντέτεινε ότι η κυβέρνηση καταθέτει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα με συγκεκριμένα μέτρα και επιχειρήματα, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η Ελλάδα θα είναι η 5η ή 6η χώρα που θα έχει λιγότερη ύφεση

«Με τα 59 μέτρα που έχουμε αποφασίσει και υλοποιούμε αποτυπώνεται ένα πραγματικό δίχτυ ασφάλειας και προστασίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με στοιχεία αναδιανομής. Το ζήτημα είναι να περιορίσουμε μέσα από τις πολιτικές μας τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας. Παράλληλα, επικαλέστηκε τις προβλέψεις της ΕΕ, που εκτιμά ότι η ύφεση στη χώρα μας θα είναι μικρότερη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου εκεί θα είναι πιο βαθιά.

«Η Ελλάδα θα είναι η 5η ή 6η χώρα που θα έχει λιγότερη ύφεση και αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση είναι αποτελεσματικά ενώ σε άλλες χώρες, όπως Ιταλία και Ισπανία αποδεικνύεται ότι είναι αναποτελεσματικά γιατί εκεί βαθαίνει η κρίση», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε το εξής: «Η ελληνική κυβέρνηση έγκαιρα και εμπροσθοβαρώς πήρε μέτρα για να είναι κοντά στους εργαζόμενους, στις επιχειρήσεις και κυρίως στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα».

Το φθινόπωρο η συζήτηση για το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας

Ακόμα, ο κ. Σταϊκούρας δεσμεύτηκε να γίνει συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τον Σεπτέμβριο, για να συζητηθεί το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας έγκαιρα και διαβεβαίωσε ότι θα λάβει υπόψη του τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Από την άλλη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτήρισε αντιφατικό το «Πρόγραμμα Γέφυρα», καθώς όπως είπε, «ο υπουργός Οικονομικών ενώ ανακοίνωσε ότι θα κοστίσει μόλις 300 εκατομμύρια ευρώ το πρόγραμμα με τα ευρύχωρα κριτήρια που θεσπίζει η κυβέρνηση για τους δανειολήπτες, οι οικονομικές επιπτώσεις από την κρίση της πανδημίας εκτιμώνται ότι θα είναι της τάξεως των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ».

«Εμείς δεν αμφισβητούμε ότι διπλασιάστηκε ο αριθμός αυτών που θα βοηθηθούν σε σχέση με τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης. Σας επικρίνουμε ότι δεν έχετε προετοιμαστεί για το πώς θα αμυνθείτε για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της κρίσης. Γιατί κανένας εργαζόμενος, καμία επιχείρηση και κανένας που έχει ανάγκη δεν πρέπει να μείνει απροστάτευτος», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος και συμπλήρωσε: «Πρέπει, είναι υποχρεωτικό, να λειτουργήσουμε σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα μέχρι να εμπεδωθεί το τρίγωνο του διαβούλου ύφεση- πανδημία- και νησιωτική χώρα για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα είναι πολύ αργά».