Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη σημερινή ημέρα βρέθηκε στην Αγιά Σοφιά και επιθεώρησε τις εργασίες και τις προετοιμασίες για την πρώτη προσευχή που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 24 Ιουλίου, στην οποία θα παρευρεθούν περίπου 1000 με 1.500 προσκεκλημμένοι. Ο Τούρκος Πρόεδρος ανήρτησε φωτογραφίες στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter με τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να σχολίαζαν ότι ο “σουλτάνος” έκανε… χαμό στα social media με την ανάρτηση του.
Δείτε τις πρώτες εικόνες από το εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς:
Ο Ερντογάν μπήκε στην Αγιά Σοφιά φορώντας μάσκα, και συνοδευόμενος από τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ νουρί Ερσόι, και τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στόχος είναι με την μέθοδο της συσκότισης να καλυφθούν όλες οι αγιογραφίες και τα υψηλής αισθητικής ψηφιδωτά που βρίσκονται μέσα στους τρούλους και τα ψηλά σημεία του ναού. Ωστόσο,φώτα και προβολείς που άλλοτε αναδείκνυαν το μέγιστο του κάλλους θα σταματήσουν να λειτουργούν, ενώ άλλα θα αλλάξουν κατεύθυνση και θα στραφούν προς το μαρμάρινο δάπεδο, το οποίο θα καλυφθεί με χαλί που θα ξεπερνά τα 14χιλ τ.μ. Ουσιαστικά οι ειδικοί θεωρούν πως το μυστικό της επιτυχίας τους θα κρύβεται στον φωτισμό του χώρου, καθώς αυτό που επιθυμούν περισσότερο απ’ όλα είναι με τεχνητό τρόπο να αφαιρέσουν μέρος από το ύψος του ναού, ώστε μπαίνοντας το βλέμμα να μην είναι ερευνητικό, αλλά να συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένα σημεία.
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Κυριαρχικό δικαίωμά μας η Αγία Σοφία
Σε ανακοίνωσή του έπειτα από τις τελευταίες δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι αναφέρει ότι «η στάση της Τουρκίας επί του θέματος είναι γνωστή από τα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο». «Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι η σύσταση ενός μηχανισμού συνεργασίας για τον δίκαιο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων μεταξύ των ‘λαών’ στο νησί, να ανοίξουν ξανά οι δίαυλοι επικοινωνίας καιαντί για συμμαχίες ενάντια στην Τουρκία να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για κλίμα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή. Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να τερματιστούν μόνο με την υιοθέτηση τέτοιας προσέγγισης από όλα τα μέρη. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία από την αρχή έχει τονίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη Λιβύη», αναφέρει.
Όσον αφορά την Αγία Σοφία, λέει ότι είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας «και κάθε σχεδιασμός που αφορά την Αγία Σοφία συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής του καθεστώτος της επαφίεται στην κυριαρχική αρμοδιότητα μόνο της Τουρκίας. Κανένας δεν μπορεί να επεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας».
Υποστηρίζει ότι «με τη νέα κατάσταση το “τζαμί της Αγίας Σοφίας” θα είναι ανοικτό για όλους τους επισκέπτες όλων των θρησκειών και πεποιθήσεων σε όλο τον κόσμο και όποιος επιθυμεί μπορεί να επισκεφτεί αυτό το υπέροχο κτήριο. Επιπλέον οι εργασίες που θα γίνουν στην Αγία Σοφία δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τα απαιτούμενα κριτήρια για την εγγραφή στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς».