Διπλή δοκιμασία για την κοινωνία της Ινδίας καθώς εκτός από τη μάχη με τον κορωνοϊό καλείται να δώσει τη μάχη με τις φονικές πλημμύρες που σαρώνουν την χώρα. Η καταστροφή που αφήνουν πίσω τους οι μουσώνες είναι τεράστια με δεκάδες να έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ περίπου 4.000.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και έχουν εκτοπιστεί στο κρατίδιο Ασάμ, στα βορειοανατολικά της Ινδίας και στο γειτονικό Νεπάλ.
Οι νεκροί είναι μέχρι σήμερα 189 αλλά ο αριθμός αυτός θα ανέβει καθώς υπάρχουν δεκάδες αγνοούμενοι. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν πως ο ποταμός Βραχμαπούτρα, ο οποίος διέρχεται από το Θιβέτ, την Ινδία και το Μπαγκλαντές υπερχείλισε, προκαλώντας κατολισθήσεις και υποχωρήσεις εδάφους που κατέστρεψαν σπίτια, υποδομές και καλλιέργειες, σε τεράστιες εκτάσεις. Πάνω από 2,75 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τις εστίες τους στο κρατίδιο Ασάμ, από τρία διαδοχικά κύματα πλημμυρών από τα τέλη Μαΐου, ενώ οι νεκροί είναι τουλάχιστον 79.
Μιλώντας στο Reuters, ο υπουργός αρμόδιος για τους Υδάτινους Πόρους, ανέφερε πως “η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με τους περισσότερους ποταμούς να έχουν υπερχειλίσει απειλητικά, πάνω από το όριο κινδύνου”. Από τις 33 επαρχίες του κρατιδίου, οι 25 έχουν πληγεί από το τωρινό κύμα των πλημμυρών, που ξεκίνησε πριν από 14 ημέρες.
Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται
Όπως ανφέρει το Reuters, η Ινδία αντιμετωπίζει διπλή πρόκληση από τις πλημμύρες και την πανδημία, που έχει σκοτώσει 26.816 Ινδούς, ενώ τα κρούσματα στη χώρα ξεπερνούν το 1,1 εκατομμύριο. Στο γειτονικό Νεπάλ, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους κατοίκους στα νότια της χώρας να παραμείνουν σε επιφυλακή, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν νέο κύμα βροχοπτώσεων.
Ανησυχία και στο Νεπάλ
Πάνω από 110 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Ιούνιο, σύμφωνα με αξιωματούχους. Πάνω από 100 είναι και οι τραυματίες, καθώς οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις προκάλεσαν καταστροφές σε σπίτια, δρόμους και γέφυρες. Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε πως 48 άνθρωποι αγνοούνται και ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Στο Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ, μετεωρολόγος της Εθνικής Υπηρεσίας, ανέφερε πως ραγδαίες βροχές λόγω των μουσώνων θα πλήττουν την περιοχή για τέσσερις ημέρες.
Οι κατολισθήσεις και οι πλημμύρες είναι συχνές στο Νεπάλ και στα κρατίδια Ασάμ και Μπιχάρ της Ινδίας στη διάρκεια της περιόδου των βροχών που διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.