Το εμβόλιο που θα μπορούσε να «σκοτώσει» τον κορωνοϊό είναι το βασικό ερώτημα για το οποίο αναρωτιούνται εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και ειδικοί.
Όσο τα κρούσματα αυξάνονται, τόσο μεγαλώνει και η ανησυχία των πολιτών, αν και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης «παλεύει» να δώσει σύντομα την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Οξφόρδης.
Ανακοινώσεις τη Δευτέρα για το εμβόλιο της Οξφόρδης
Πιο συγκεκριμένα, με το ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερους «μήπως τελικά είναι αυτό;», εννοώντας αν πρόκειται τελικά για το εμβόλιο που θα μπορέσει να «νικήσει» τον κορωνοϊό, το Bloomberg με εκτενές του αφιέρωμα αναφέρεται στο εμβόλιο της Οξφόρδης.
Στο εκτενές του ρεπορτάζ, το Bloomberg εστιάζει στο εμβόλιο της ομάδας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, της οποίας ηγείται η 58χρονη Σάρα Γκίλμπερτ, μητέρα τριών παιδιών. Τα παιδιά της αποφάσισαν να πάρουν μέρος στην έρευνα της μητέρας τους για το εμβόλιο και έλαβαν δόση, χωρίς να τους δημιουργηθούν παρενέργειες. Οι σημαντικές ανακοινώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα.
«Τον Απρίλιο, η Οξφόρδη έκλεισε μια συμφωνία με τον βρετανικό γίγαντα της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca Plc, ώστε να εξασφαλίσει την παραγωγή και την παγκόσμια διανομή, καθώς και να τρέξει περαιτέρω μελέτες στον πλανήτη. Η AstraZeneca συμφώνησε να μην διανείμει το εμβόλιο σε μη κερδοσκοπική βάση κατά τη διάρκεια της κρίσης, αν αποδειχθεί αποτελεσματικό, και πέτυχε συμφωνίες με πολλούς παρασκευαστές ώστε να φτάσει τα 2 δισεκατομμύρια δόσεις», σημειώνει το Bloomberg.
Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα πυκνοκατοικημένες περιοχές
Σχετικά με τον λόγο που η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αττική κάνει τους λοιμωξιολόγους να ανησυχούν, σύμφωνα με ό,τι εξηγεί ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας των λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, οι παράγοντες κινδύνου, είναι το ότι συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό τουριστών, γίνονται συναθροίσεις σε μπαρ καθώς και το ότι υπάρχουν πυκνοκατοικημένοι δήμοι.
Μάλιστα, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, ειδικά στην τελευταία περίπτωση (στους πυκνοκατοικημένους δήμους δηλαδή) ο ιός μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα συγκριτικά με τις αραιοκατοικημένες περιοχές της χώρας μας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επίπτωση των συναθροίσεων, των φαινομένων συγχρωτισμού και της χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων προστασίας που παρατηρούνται στην Αττική, θα φανούν σε διάστημα δέκα έως 15 ημερών.