Ελλάδα

ΠΟΜΕΝΣ: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις εκπαιδεύονται συνεχώς για να αποτρέψουν οποιοδήποτε περιστατικό»

ΠΟΜΕΝΣ: Την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε μουσουλμανικό τέμενος σχολίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών. Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί. Τι τόνισε για τις μεταθέσεις, το μισθολογικό και την αυτεπάγγελτη αποστρατεία των ΕΠΟΠ στα 50 τους;

Στο φρόνημα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρθηκε, με αφορμή την απόφαση του Τούρκου προέδρου για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), Επισμηναγός Δημήτρης Ρώτας. “Αυτό που έπραξε ο κύριος Ερντογάν είναι μια ύβρις και μετά την ύβρις έρχεται η νέμεσις και η τίσις” σημείωσε και τόνισε πως “οι Ένοπλες Δυνάμεις εκπαιδεύονται συνεχώς για να αποτρέψουν οποιοδήποτε περιστατικό. Να είμαστε ήσυχοι ως Έλληνες πολίτες όλοι μας”.

Συγχρόνως ο κ. Ρώτας αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί. Μεταξύ άλλων έθιξε τις πολλές μεταθέσεις των στελεχών, τη δυσκολία εύρεσης κατοικίας στις παραμεθόριες αλλά και στις τουριστικές περιοχές, το μισθολογικό και το ζήτημα με την αυτεπάγγελτη αποστρατεία των ΕΠΟΠ στην ηλικία των 50 ετών. Όσο για την απλήρωτη νυχτερινή εργασία είπε πως “ενώ έχει θεσμοθετηθεί από το 2017 κανένα στέλεχος δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα χρήματα, για τις υπερωρίες που δεν προβλέπονται στο μισθολόγιο”.

Αναλυτικά η συνέντευξη του προέδρου της ΠΟΜΕΝΣ στο Πρώτο Θέμα 104,6:

Για την Αγιά Σοφιά και την τουρκική προκλητικότητα:

“Ο Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας είναι το σύμβολο πάνω από 1.500 χρόνια όλων των απανταχού Χριστιανών, της Ορθοδοξίας και μέχρι την Άλωση της Πόλης ήταν και η έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η UNESCO, όπως γνωρίζουμε, έχει ανακηρύξει τον Ναό σε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Φυσικά αυτό που έπραξε ο κύριος Ερντογάν είναι μια ύβρις και μετά την ύβρις έρχεται η νέμεσις και η τίσις. Το φρόνημα φυσικά του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων δεν κάθεται με τέτοιου είδους ενέργειες αλλά αντιθέτως χαλυβδώνεται, όπως χαλυβδώνεται και το φρόνημα του ελληνικού λαού. Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων θα επιτελέσει το καθήκον του για το οποίο έχει ορκιστεί να πράξει”.

Για το πόσο δύσκολο είναι το επάγγελμα του στρατιωτικού και ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει:

“Το στρατιωτικό επάγγελμα είναι ένα λειτούργημα. Για να το ακολουθήσεις θα πρέπει να το αγαπάς, να σου αρέσει και να το πιστεύεις. Προτρέπω όλους τους νέους που θέλουν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο να τον ακολουθήσουν αν πραγματικά τους αρέσει να το κάνουν. Είναι ένα επάγγελμα με πολλές δυσκολίες, έχει πολλές μεταθέσεις, δύσκολες συνθήκες  εργασίας και πολλές φορές χωρίς ωράριο. Φυσικά έχει επαγγελματική αποκατάσταση και πολλές προοπτικές. Ως Ομοσπονδία έχουμε καταθέσει και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου για την πραγματική αναβάθμιση των Στρατιωτικών Σχολών με τη δημιουργία ενός Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας.

Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εν ενεργεία στρατιωτικοί είναι οι πολλές μεταθέσεις. Γι ‘αυτό έχουμε προτείνει μετά από 28-30, στα 40 χρόνια υπηρεσίας ενός στελέχους να υπάρχει το αμετάθετο. Ιδιαίτερα στο Στρατό Ξηράς ανά δύο χρόνια το στέλεχος παίρνει μεταθέσεις. Όπως καταλαβαίνετε αυτό δημιουργεί τεράστια επιβάρυνση οικονομική και στον ίδιο και στην οικογένειά του και στα παιδιά του. Φυσικά, η αλλαγή του περιβάλλοντος και του σχολικού περιβάλλοντος είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα και γι’ αυτό έχουμε τονίσει ότι με κάποια κριτήρια, που θα καθοριστούν σε συνεργασία με την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, να μπορεί ο κάθε συνάδελφος να παραμένει στον τόπο συμφερόντων του και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσει την οικογένεια του και τα παιδιά του και στα τελευταία χρόνια της καριέρας του να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι το στεγαστικό. Ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές και στα νησιά μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος δεν υπάρχουν σπίτια για να μείνει ο στρατιωτικός και όταν παίρνει μετάθεση έχει τεράστιο πρόβλημα να βρει κατοικία. Έτσι πολλές φορές μένει σε ξενοδοχεία ή φιλοξενείται. Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως είναι δύσκολο να εκτελέσει απερίσπαστος τα καθήκοντά του. Γι’ αυτό έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση. Μάλιστα είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της Ομοσπονδίας να βρεθεί λύση. Δεν λύνεται από την μία ημέρα στην άλλη αλλά να μπει ένας προγραμματισμός.

Ακόμη ένα σημαντικό θέμα είναι το μισθολογικό. Από το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε ψηφίσει ένα μισθολόγιο για τους στρατιωτικούς που δεν ζητήθηκε η άποψη των Ομοσπονδιών, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, με αποτέλεσμα να ψηφιστεί. Δεν προβλέπει όμως και δεν εφαρμόζει τις προβλέψεις του ΣτΕ, το οποίο έλεγε ότι οι μισθοί θα έπρεπε να επανέλθουν στο ύψος του 2012. Απόρροια όλου αυτού ήταν τα αναδρομικά που μας επιστράφηκαν να μην είναι όλα. Από το 2017 δηλαδή και μετά χάνουμε πολλά λεφτά και ιδιαίτερα τα χαμηλόβαθμα στελέχη, τα οποία πλήττονται μέχρι και με 200 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα υπάρχουν συνάδελφοι, που έχουν προαχθεί στο βαθμό του αξιωματικού και ακόμα δεν υπάρχει πρόβλεψη για να παίρνουν τον μισθό του αξιωματικού. Έχουμε ήδη προσφύγει στο ΣτΕ, το οποίο μας δικαίωσε στο πρώτο στάδιο και περιμένουμε τώρα την τελική έκβαση στην Ολομέλεια της Βουλής“.

Για το τι πιστεύει ότι θα γίνει με την αυτεπάγγελτη αποστρατεία των ΕΠΟΠ στα 50 τους:

“Πρόκειται για ένα ακόμη τεράστιο πρόβλημα. Το έχουμε αναδείξει στο τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το έχουμε πει και μέσα στη Βουλή ότι ‘δυστυχώς στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εφαρμόζονται αναχρονιστικοί νόμοι από το 1994, 1996, οι οποίοι θέτουν ηλικιακά όρια με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοί μας να κινδυνεύουν στα 50 τους χρόνια να αποστρατευθούν αυτεπάγγελτα χωρίς να έχουν συμπληρώσει τα χρόνια υπηρεσίας για να πάρουν πλήρης σύνταξη’. Αυτό φυσικά είναι απαράδεκτο, ανεπίτρεπτο και δεν θα το δεχτούμε. Το δικαίωμα στην πλήρης σύνταξη είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα για όλους. Πρέπει λοιπόν, όλοι αυτοί οι νόμοι να καταργηθούν και να εφαρμοστεί ο νόμος που εφαρμόζεται για όλους τους εργαζόμενους”.

“Ακόμη, διεκδικούμε δικαστικά την απλήρωτη νυχτερινή εργασία, η οποία ενώ έχει θεσμοθετηθεί από το 2017 κανένας μας δεν έχει πληρωθεί μέχρι σήμερα για τις υπερωρίες που δεν προβλέπονται στο μισθολόγιο, για τις μετακινήσεις του προσωπικού, οι οποίες από το 2016 ενώ ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δεν εφαρμόζονται στο δικό μας προσωπικό. Τα βαρέα και ανθυγιεινά επίσης δεν ισχύουν για τα στελέχη μας”.

Κλείνοντας ο κ. Ρώτας αναφέρθηκε στην πρόσφατη δημόσια καταγγελία του Συνταγματάρχη Ανέστη Τσουκαράκη:

“Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του ανέφερε ότι τον απείλησαν με αποστρατεία στις επικείμενες κρίσεις του τρέχοντος έτους. Οι κρίσεις έγιναν. Δεν αποστρατεύτηκε αλλά επειδή τέτοιες αναφορές αμαυρώνουν την εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων καλό είναι να βγει ο ίδιος και να μιλήσει με στοιχεία και ονόματα και οι αρμόδιοι να παρέμβουν άμεσα για το θέμα”.

Τι είναι η ΠΟΜΕΝΣ:

Πρόκειται για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών. Είναι το δευτεροβάθμιο θεσμικό όργανο εκπροσώπησης όλων των εν ενεργεία στρατιωτικών. Αποτελείται από  28 πρωτοβάθμιες ενώσεις, οι οποίες έχουν χιλιάδες μέλη σε όλην την επικράτεια της χώρας. Όλα ξεκίνησαν με νόμο του 2016, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων επετράπη το συνδικαλιστικό δικαίωμα των εν ενεργεία στελεχών. Πάνω σε αυτό το νομικό πλαίσιο δημιουργήθηκαν τα πρωτοβάθμια σωματεία και εκείνα στη συνέχεια δημιούργησαν την ΠΟΜΕΝΣ. Σκοπός της ΠΟΜΕΝΣ είναι να αναδεικνύει θέματα και προβλήματα που απασχολούν τα στελέχη σε θέματα διοικητικής φύσεως, μέριμνας, οικονομικά, εφοδιαστικά  αλλά όχι επιχειρησιακά. Επίσης έχει συμβουλευτικό και ενισχυτικό ρόλο ώστε σε συνεργασία με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να μπορούν να επιλυθούν χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν την καθημερινότητα των στελεχών και των οικογενειών τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο