Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: 25 νέα κρούσματα σήμερα – Στους 194 οι νεκροί

Ανακοίνωση για τα νέα κρούσματα σήμερα 19 Ιουλίου: Στους 25 ανέρχονται οι νέες περιπτώσεις με κορωνοϊό στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Στους 194 παραμένουν οι νεκροί. Αναλυτικά όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται στη χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σήμερα, Κυριακή 19 Ιουλίου, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, επιβεβαιώθηκαν στην Ελλάδα 25 νέα κρούσματα εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν στους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός πλέον ανέρχεται στους 4007. Οι πολίτες που έχουν φύγει από τη ζωή -όπως φαίνεται και στο infographic– ανέρχονται στους 194 με τελευταία απώλεια μία 84χρονη γυναίκα που κατέληξε στο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου» την Παρασκευή 17 Ιουλίου.

Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ:

“Σήμερα ανακοινώνουμε 25 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.007, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.

  • 1.106 (27.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.048 (51.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
  • 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών.
  • 1 (7.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
  • To 76.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
  • 124 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 194 θανάτους συνολικά στη χώρα. 63 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω”.

Οι επιστήμονες προτείνουν εκτεταμένη χρήση μάσκας:

Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες προτείνουν εκτεταμένη χρήση μάσκας και ενημέρωση των πολιτών, καθώς διαπιστώνουν ότι ο ιός επιταχύνει τον ρυθμό του σε παγκόσμιο επίπεδο. «Είμαστε στο σημείο όπου έχει αρχίσει η μεγάλη ανησυχία για τα εγχώρια ορφανά κρούσματα. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για να δούμε το τι θα γίνει τον Αύγουστο», ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Γαργαλιάνος.

Σύμφωνα με όσα προσέθεσε, οι εστίες που προς το παρόν ανησυχούν την επιστημονική κοινότητα είναι η αύξηση στη Βόρεια Ελλάδα (γειτνίαση με χώρες με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο), και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την Αττική. «Αν αρχίσουμε να καταγράφουμε αύξηση κρουσμάτων και σε περιοχές όπου δεν είχαμε κανένα ή ένα με δύο κρούσματα τότε θα σημάνει συναγερμός», τόνισε ο ίδιος. Ερωτηθείς για το όριο του συναγερμού, είπε ότι «το βασικότερο είναι η καταγραφή κρουσμάτων σε περιοχές της χώρας, ασχέτως αριθμού».