Οικονομία

Εκκλησία της Ελλάδος: Θα μπορεί να κάνει ρυθμίσεις και εκπτώσεις οφειλών

Εκκλησία της Ελλάδος: Με διάταξη στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα μπορούν τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου να ρυθμίζουν τις οφειλές και τις εκπτώσεις για τους οφειλέτες τους.

Αλλάζουν τα πράγματα για όσους έχουν σχέσεις με εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, και όταν λέμε σχέσεις εννοούμε οικονομικής φύσεως. Η Εκκλησία της Ελλάδος, οι Μητροπόλεις, οι Μονές, και οι άλλες εκκλησιαστικές νομικές οντότητες θα μπορούν να ρυθμίζουν μόνες τους τα χρέη των οφειλετών τους όπως και να προχωράνε σε εκπτώσεις, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι σήμερα καθώς δεν έχουν τους μηχανισμούς ή την τεχνογνωσία για την διεκδίκηση ρυθμισμένων οφειλών.

Άγνωστο γιατί, αλλά διάταξη που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομία» που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή δίνει το δικαίωμα στα εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου να συμφωνούν με τους οφειλέτες τους ρυθμίσεις καταβολής εκκρεμών απαιτήσεων, αλλά και εκπτώσεις οφειλών, όπως αναφέρει το Cnn.gr και ο Αθανάσιος Κουκάκης.

Αλλάζει και το καθεστώς παραγραφής

Ειδικότερα, με τις διατάξεις αναδρομικού χαρακτήρα που έχουν συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο αλλάζει το ισχύον καθεστώς επί της παραγραφής αξιώσεων υπέρ και κατά των εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ του άρθρου 1 παρ. 4 του ν. 590/1977 (Εκκλησία της Ελλάδος, Ιερές Μητροπόλεις, Ενορίες, Ιερές Μονές, Αποστολική Διακονία, Διορθόδοξο Κέντρο).

Οι νέες ερμηνευτικές διατάξεις διευκρινίζουν ότι τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ υπάγονται στην εξαίρεση από το λογιστικό δίκαιο των ΝΠΔΔ (ν.δ. 496/1974), αλλά όχι ως προς το Κεφάλαιο Θ΄ που ισχύει για τις παραγραφές υπέρ και κατά των νομικών αυτών προσώπων.

Ακόμη, προβλέπεται ότι δικαιούνται τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ να συμφωνούν με τους οφειλέτες τους (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) σε ρυθμίσεις καταβολής των εκκρεμών απαιτήσεων τους ή εκπτώσεις και ότι αναστέλλεται η παραγραφή απαιτήσεων των εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ για όσο διάστημα ισχύει η συμφωνία διακανονισμού – ρύθμισης της οφειλής, αλλά και ότι η αναγνώριση χρέους από τον οφειλέτη διακόπτει την παραγραφή.

Η διάταξη αναφέρει τα εξής:

«Ρυθμίσεις εκκλησιαστικών ν.π.δ.δ.

Κατά την αληθή έννοια του άρθρου 57 του ν. 1591/1986 (Α΄ 50): α) στο άρθρο αυτό περιλαμβάνονται τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ. του ν. 590/1977 (Α΄ 146) και β) η εξαίρεση των παραπάνω ν.π.δ.δ. από το ν.δ. 496/1974 (Α΄ 204) δεν περιλαμβάνει και την εξαίρεση των κάθε είδους απαιτήσεών τους από το Κεφάλαιο Θ΄ του ν.δ. 496/1974.

Τα ν.π.δ.δ. της παρ. 1 μπορούν να συμφωνούν με κάθε οφειλέτη τους ρυθμίσεις για την ολοσχερή ή τμηματική εξόφληση, εφάπαξ ή περιοδικώς, των πάσης φύσεως απαιτήσεών τους και των προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής τους, καθώς και την παροχή εκπτώσεων.

Η παραγραφή των κάθε είδους απαιτήσεων των ν.π.δ.δ. της παρ. 1 σε βάρος κάθε είδους οφειλέτη τους διακόπτεται με την αναγνώριση χρέους και αναστέλλεται από τη σύναψη της συμφωνίας της παρ. 2 και για όσο διάστημα η συμφωνία ισχύει».