Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία δήλωσαν σήμερα, Σάββατο 18 Ιουλίου, έτοιμες να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος των ξένων δυνάμεων που παραβιάζουν το εμπάργκο των όπλων στην Λιβύη. Παράλληλα, κάλεσαν «όλους τους ξένους παράγοντες να σταματήσουν τις παρεμβάσεις τους στη χώρα αυτή».
«Καλούμε όλους τους ξένους παράγοντες να σταματήσουν τις παρεμβάσεις τους και να σεβαστούν το εμπάργκο των όπλων που έχει ορίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», γράφουν σε κοινή τους δήλωση, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Σχέδιο.
Οι τρεις ηγέτες δηλώνουν «έτοιμοι να σκεφτούν μια πιθανή χρήση κυρώσεων εάν οι παραβιάσεις του εμπάργκο στη θάλασσα, στο έδαφος και στον αέρα συνεχιστούν». «Καλούμε όλες τις πλευρές στη Λιβύη, όπως και όσους ξένους τις υποστηρίζουν στην άμεση διακοπή των μαχών», συμπληρώνουν οι τρεις ηγέτες, χωρίς να αναφέρουν ονομαστικά κάποια χώρα, ενώ εκφράζουν «σοβαρές ανησυχίες» μπροστά στην «αύξηση των στρατιωτικών εντάσεων» στη Λιβύη.
Συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:
Εν τω μεταξύ Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκαν σήμερα το μεσημέρι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, θέματα στα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται. Επίσης, έκαναν ειδική μνεία στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την ίδια ώρα, όσον αφορά τις σκληρές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από τους 27 ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τζουζέπε Κόντε δηλώνει ότι “τα πράγματα είναι πιο δύσκολα απ΄ότι είχε προβλεφθεί”.
Με δήλωσή του μέσω Facebook, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, αναφέρθηκε στην πορεία της διαπραγμάτευσης στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. «Βρισκόμαστε σε τέλμα. Τελικά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα απ΄ότι είχε προβλεφθεί. Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία ακόμη συζητάμε και που δεν καταφέρνουμε να λύσουμε», τόνισε ο Κόντε.
Παράλληλα, υπογράμμισε: «Αναζητούμε και πρέπει να βρούμε μια σύνθεση των διαφόρων θέσεων, διότι είναι προς το συμφέρον όλων. Πρέπει να διατηρήσουμε, όμως, και τις σημαντικότερες συνισταμένες, αρχίζοντας από το ότι τα μέσα πρέπει να είναι ουσιαστικά και ανάλογα με την υφιστάμενη κρίση. Τουτέστιν αποτελεσματικά. Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση, συλλογική, σταθερή και ισχυρή». «Εξελίσσεται πολύ πολύπλοκο, πιο πολύπλοκο από ότι αναμενόταν» κατέληξε.