Κόσμος

Σαρλ Μισέλ Σύνοδος Κορυφής: Είναι δύσκολες οι διαπραγματεύσεις αλλά πιστεύω ότι θα έχουμε συμφωνία [vid]

Σαρλ Μισέλ Σύνοδος Κορυφής: «Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις, δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι για τους πολίτες της Ευρώπης. Θέλουμε μια Ευρώπη πιο σταθερή».

Την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας, παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις, δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι για τους πολίτες της Ευρώπης. Θέλουμε μια Ευρώπη πιο σταθερή. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία», εξέφρασε χαρακτηριστικά ο Σαρλ Μισέλ.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, προτάσσοντας πως η παρούσα κατάσταση απαιτεί περισσότερη αλληλεγγύη. «Είναι μία στιγμή αλήθειας για τη φιλοδοξία της Ευρώπης. Βρισκόμαστε στο μέσο μίας κρίσης χωρίς προηγούμενο, μίας κρίσης υγειονομικής αλλά επίσης οικονομικής και κοινωνικής, η οποία απαιτεί περισσότερη αλληλεγγύη και φιλοδοξία».

Μια κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής σε τεταμένη ατμόσφαιρα

Οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ συναντώνται σήμερα Παρασκευή 17 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες για μια Σύνοδο Κορυφής σε τεταμένη ατμόσφαιρα, κρίσιμη για την ανάκαμψη της οικονομίας της Γηραιάς Ηπείρου που πλήττεται από την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Οι διαπραγματεύσεις προαναγγέλλονται μακροσκελείς και δύσκολες και αυτή η έκτακτη διήμερη, ίσως και τριήμερη, Σύνοδος Κορυφής, η πρώτη από τον Φεβρουάριο με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, μπορεί να μην είναι η τελευταία.

Μερικοί από τους πρωταγωνιστές είναι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Η Γερμανία προεδρεύει της Ένωσης από την 1η Ιουλίου και θα προσπαθήσει να πείσει τους ομολόγους της ότι επείγει να υιοθετηθεί το μαζικό σχέδιο αρωγής 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα 500 δισεκατομμύρια από τα οποία θα είναι επιχορηγήσεις οι οποίες δεν θα επιστραφούν από τα κράτη που θα τις λάβουν.

Από την άλλη, μετά την αποχώρηση των Βρετανών, ο Ολλανδός πρωθυπουργός εμφανίζεται ως ο ηγέτης των λεγόμενων «οικονόμων» χωρών (η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και σε μικρότερο βαθμό η Φινλανδία). Μολονότι δεν αμφισβητούν το ότι πρέπει να υπάρξει ανάκαμψη, διατύπωσαν πολλές αντιρρήσεις για τις προβλέψεις του σχεδίου στήριξης. Παράλληλα, αυτή η Σύνοδος Κορυφής θα είναι ένα τεστ για τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον πρώτο μεσολαβητή αυτής της συνάντησης. Τον Φεβρουάριο επικρίθηκε ότι δεν κατάφερε να διχάσει τους «οικονόμους» ώστε να τους αποσπάσει μια συμφωνία.