Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Πιθανή μια πενταμερής για την Τουρκία

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το κύριο ζήτημα της Συνόδου που ξεκινάει αύριο, αλλά υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθεί πενταμερής συνάντηση για την Τουρκία και τις κινήσεις της.

Είναι δεδομένο ότι κύριο θέμα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά αύριο Παρασκευή 17 Ιουλίου στις Βρυξέλλες είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά στο περιθώριο της Συνόδου αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των κινήσεων της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Υπάρχει πιθανότητα να διεξαχθεί μια πενταμερής συνάντηση.

Ποιοι θα συμμετέχουν – Ποιος πήρε την πρωτοβουλία

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρότεινε πενταμερή συνάντηση για την Τουρκία, στο περιθώριο της Συνόδου της ΕΕ, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Για το θέμα αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει γίνει προκαταρκτική συζήτηση, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί αν η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή ή το Σάββατο. Αυτό πιθανότατα θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των συζητήσεων για το Ταμείο, ένα θέμα που αποτελεί «αγκάθι» με πολλές χώρες να έχουν διαφορετική εκτίμηση για τα πράγματα.

Στο ΕΛΚ έθεσε το ζήτημα της Τουρκίας ο Μητσοτάκης

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη έχει θέσει το θέμα της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα Πέμπτη. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε ότι η απόφαση για την Αγιά Σοφιά είναι ενδεικτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Τουρκία τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης τη βαθιά ανησυχία του για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή και τόνισε ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάρτιση της λίστας των πιθανών κυρώσεων.

«Η ΕΕ θα είναι έτοιμη να δράσει όποτε είναι απαραίτητο για την υπεράσπιση των συμφερόντων της ίδιας και των κρατών μελών της με βάση το διεθνές δίκαιο» ήταν το μήνυμα του αντιπρόεδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά στην Άγκυρα.

Το σχόλιο του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη εν όψει της Συνόδου Κορυφής

Να θυμίσουμε ότι τη γενική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον χειρισμό της πανδημίας σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κάνοντας λόγο για πρόκληση ιστορικών διαστάσεων. Η κρίση της πανδημίας και οι οικονομικές της συνέπειες αποτελούν δοκιμασία υπαρξιακών διαστάσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε σε δήλωσή του μετά το πέρας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. «Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, μετέφερα το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης, ότι η απάντησή μας πρέπει να είναι ισχυρή, άμεση και ευέλικτη», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.