Τη γενική στάση της ΕΕ και τον χειρισμό της πανδημίας σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κάνοντας λόγο για πρόκληση ιστορικών διαστάσεων.
Δοκιμασία υπαρξιακών διαστάσεων η κρίση της πανδημίας
Η κρίση της πανδημίας και οι οικονομικές της συνέπειες αποτελούν δοκιμασία υπαρξιακών διαστάσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε σε δήλωσή του μετά το πέρας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ. «Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, μετέφερα το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης, ότι η απάντησή μας πρέπει να είναι ισχυρή, άμεση και ευέλικτη», επεσήμανε ο κος Βαρβιτσιώτης.
«Αυτό περιμένουν οι πολίτες από εμάς», προσέθεσε και υπογράμμισε ότι εάν δεν ανταποκριθούμε εγκαίρως στις προσδοκίες τους, οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα μας συγχωρήσουν. Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών προέταξε, ακόμη, ότι ο νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ένα ενιαίο πακέτο. «Οι πιεστικές συνθήκες απαιτούν να υιοθετηθεί ένα γενναίο, φιλόδοξο και αναπτυξιακό Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο», σημείωσε περαιτέρω.
Είναι σημαντικό ο μηχανισμός του Ταμείου να είναι ευέλικτος
Όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως και η αναλογία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων. Επιπλέον, ανέδειξε πως είναι σημαντικό ο μηχανισμός του Ταμείου να είναι ευέλικτος, έτσι ώστε τα κονδύλια να εκταμιεύονται άμεσα, εύκολα και στοχευμένα για τη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας. Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εύχεται καλή επιτυχία στη γερμανική προεδρία της ΕΕ και προσθέτει: «Θα συνεργαστούμε στενά για να κάνουμε την Ένωσή μας ισχυρότερη. Εάν θέλουμε να αναβαθμιστεί ο ρόλος της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή, τότε οι αποφάσεις μας πρέπει να αντικατοπτρίζουν την κοινή μας βούληση».
Μια συμφωνία είναι απαραίτητη
Σημειώνεται πως την ανάγκη για συμφωνία εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επιστολή που έστειλε στους 27 αρχηγούς των κρατών – μελών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, την πρώτη με φυσική παρουσία από όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού. Κλείνοντας την επιστολή του ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνει ότι «μια συμφωνία είναι απαραίτητη» και καλεί τους ηγέτες προς την εξεύρεση «εφαρμόσιμων λύσεων» και την κατάληξη σε συμφωνία, «για το μεγαλύτερο όφελος των πολιτών».