Κόσμος

Χταπόδι καταπίνει δύτη – Η συνέχεια κόβει την ανάσα

Τεράστιο χταπόδι: Το γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο που κατέγραψε ο δύτης Dennis Chow στο Dillon Rock, κοντά στη νήσο Βανκούβερ.

Ένα απίστευτο video κατέγραψε ο δύτης Dennis Chow στο Dillon Rock, κοντά στη νήσο Βανκούβερ, που έγινε μέσα σε λίγες ώρες viral σε όλο τον κόσμο. Ενώ εξερευνούσαν τον βυθό κατά την διάρκεια μιας κατάδυσης ο Dennis, η Shaz και ο Wes παρατήρησαν έναν γιγάντιο χταπόδι να κρύβεται ανάμεσα στους βράχους.

Αν και το συγκεκριμένο είδος μπορεί να φτάσει τα 5 μέτρα μήκος και τα 50 κιλά η Shaz αποφάσισε να το προσεγγίσει από κοντά καθώς παρότι είναι σαρκοβόρο δεν συμπεριλαμβάνει ανθρώπους στο διαιτολόγιο του. Όμως όταν πλησίασε το χταπόδι άρχισε να εκτείνει τα πλοκάμια του και σιγά σιγά να καταπίνει την Shaz η οποία προστάτευε την μάσκα της και την παροχή οξυγόνου ενώ κατάφερε να διατηρήσει και την ψυχραιμία της.

Σε αυτό το σημείο επενέβη ο Wes που άρχισε να ξεκολλάει προσεκτικά το χταπόδι από την σύζυγό του ώστε και αυτή να ελευθερωθεί και να μη προξενήσουν κάποιο τραύμα σε αυτό.  Στο βίντεο που ακολουθεί θα σας «κοπεί» η ανάσα αφού ο δύτης έχει πραγματικά εγκλωβιστεί στα πλοκάμια που είχε το τεράστιο χταπόδι.

Γιατί μπορεί ένα χταπόδι να γίνει θανατηφόρο για τον άνθρωπο

Για όσους δεν γνώριζαν να σημειωθεί πως η τάξη του χταποδιού περιλαμβάνει περίπου 300 είδη που συμπεριλαμβάνονται στην ομοταξία Κεφαλόποδα μαζί με τα καλαμάρια,τις σουπιές και τα ναυτιλοειδή. Όπως και τα άλλα κεφαλόποδα, το χταπόδι είναι αμφίπλευρα συμμετρικό με δύο μάτια και ένα ράμφος, με το στόμα στο κεντρικό σημείο μεταξύ των ποδιών (τα αποκαλούμενα και “πλοκάμια”). Το μαλακό σώμα μπορεί να αλλάξει γρήγορα το σχήμα του, επιτρέποντας στα χταπόδια να περάσουν μέσα από μικρά κενά. Όταν κολυμπούν το κεφάλι προηγείται των ποδιών. Το σιφόνι χρησιμοποιείται τόσο για αναπνοή όσο και για μετακίνηση, εκτοξεύοντας έναν πίδακα νερού. Τα χταπόδια έχουν περίπλοκο νευρικό σύστημα και εξαιρετική όραση, και είναι από τα πιο έξυπνα και πολύμορφα από όλα τα ασπόνδυλα.

Τα χταπόδια κατοικούν σε διάφορες περιοχές του ωκεανού, σε κοραλλιογενείς ύφαλους, σε πελάγη και τον θαλάσσιο βυθό. Μερικά ζουν στην ακτή και άλλα σε αβυσσαία βάθη. Τα περισσότερα είδη αναπτύσσονται γρήγορα, ωριμάζουν νωρίς και είναι βραχύβια. Κατά την αναπαραγωγή, το αρσενικό χρησιμοποιεί ένα ειδικά προσαρμοσμένο βραχίονα για να παραδώσει μια δέσμη σπέρματος μέσα στην κοιλότητα του θηλυκού μανδύα και έπειτα γερνά και πεθαίνει. Το θηλυκό αποθέτει τα γονιμοποιημένα ωάρια σε μια φωλιά και τα φροντίζει μέχρι να εκκολαφθούν, οπότε και πεθαίνει. Οι τεχνικές προστασίας από αρπακτικά περιλαμβάνουν την εκτόξευση μελάνης, τη χρήση καμουφλάζ και απειλητικές αντιδράσεις και τη δυνατότητα ταχείας διαφυγής και κάλυψης. Όλα τα χταπόδια είναι δηλητηριώδη, αλλά μόνο τα χταπόδια με μπλε δακτυλίους είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο