«Το μέτρο της απαγόρευσης των πανηγυριών θα πάρει παράταση μέχρι το τέλος του Αυγούστου» εκτίμησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στον Ant1. Παράλληλα, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην χαλάρωση της τήρησης των μέτρων που έχει παρατηρηθεί τελευταία στα Μέσα Μεταφοράς.
Για τους ελέγχους που γίνονται για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι διεξάγονται από όλες τις Αρχές και τα αποτελέσματα ανακοινώνονται δύο φορές την εβδομάδα. Επίσης, τόνισε τη σημασία της ατομικής ευθύνης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν μπορεί να είναι ένας αστυνομικός πέσω από κάθε πολίτη”. Μάλιστα, προέτρεψε τους πολίτες να κάνουν παρατηρήσεις όταν βλέπουν ότι δεν τηρούνται τα μέτρα.
Ερωτηθείς, πάντως, για νέα μέτρα, όπως αυτό που ακούστηκε για τη μείωση του μέγιστου αριθμού καθήμενων ανά τραπέζι στην εστίαση, απάντησε πως δεν υπήρξε τέτοιο σενάριο, αλλά και ότι “γενικά, δεν υπήρξε κανένα μέτρο στο τραπέζι, εκτός της εντατικοποίησης των ελέγχων”. «Δε θα υπάρξει γενικό lockdown, αλλά θα υπάρξουν τοπικά αν χρειαστεί», ξεκαθάρισε στη συνέχεια και υπογράμμισε ότι «δε θέλουμε να βάλουμε φρένο στον τουρισμό».
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης:
Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε το τέλος των πανηγυριών σε όλη τη χώρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της νόσου. Όπως αναφέρει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει δοθεί στη δημοσιότητα: “Αποφασίζεται η προσωρινή απαγόρευση στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 13 Ιουλίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2020 ύστερα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και προς περιορισμό του κινδύνου”.
Ακόμη τονίζεται ότι από την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα υπό τω πρωθυπουργώ στο Μέγαρο Μαξίμου δεν προέκυψαν νέα μέτρα, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε «αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις». «Το πλαίσιο είναι επαρκές. Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής του» τόνισε ο πρωθυπουργός και ζήτησε «αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις». Επισήμανε δε δύο τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση και αφορούν στην προστασία της υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους.