Η αρμόδια τομεάρχης, Έφη Αχτσιόγλου με γραπτή της δήλωση, κάλεσε τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, «να δώσει σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους τα αναδρομικά που δικαιούνται», ακόμα και αν δεν έχουν προσφύγει δικαστικά.
«Όλοι δικαιούνται τα αναδρομικά»
«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων επιβεβαίωσε την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις που είχε επιβάλει ο κ. Βρούτσης ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά», σημειώνει η κ. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι «οκτώ χρόνια μετά το ΣτΕ αποκαθιστά τους συνταξιούχους για την περίοδο από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι το Μάιο του 2016, καθώς ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 που ψηφίστηκε τότε θεράπευσε αυτήν την αντισυνταγματικότητα».
«Το ελάχιστο που έχει να κάνει πλέον ο κ. Βρούτσης για τις αντισυνταγματικές περικοπές του, είναι να δώσει σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους τα αναδρομικά που δικαιούνται. Είναι αδιανόητο να αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε δικαστικά έξοδα για να πάρουν αυτό που έχει κριθεί ότι δικαιούνται», υπογραμμίζει η ίδια. Παράλληλα, η κα Αχτσιόγλου σχολίασε και τη γενικότερη εικόνα της οικονομίας.
Για την κατάσταση στην αγορά εργασίας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «το 80% των εργαζομένων στον τουρισμό είναι εκτός εργασίας και αντιμετωπίζουν σήμερα βιοποριστικά προβλήματα. Η κυβέρνηση δεν έλαβε μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στον τουρισμό και έχει πολύ μεγάλη απόσταση από την κοινωνική πραγματικότητα».
«Αντί να στηριχτεί η εργασία, η οικονομία στερεύει»
Τονίζει, επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ότι «αντί να στηριχτεί η εργασία, αντί να επιδοτηθούν οι μικρές επιχειρήσεις για να μπορέσουν να σταθούν όρθιες και να έχουν ένα κεφάλαιο κίνησης, η κυβέρνηση προβαίνει σε μέτρα επιδότησης της ανεργίας και δανειοδότησης με τραπεζικά κριτήρια τα οποία αποκλείουν σχεδόν το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτή τη στιγμή η πραγματική οικονομία στερεύει και βρίσκεται σε μία πολύ μεγάλη καθίζηση».
Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής παραγωγικού μοντέλου, κάτι που έχει γίνει ολοκάθαρο πλέον με τη γενικευμένη κρίση που προκαλεί η πτώση του τουρισμού, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν τομείς και κλάδοι που η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να είναι πολύ δυνατή, η αγροδιατροφή, η μεταποίηση, η καινοτομία και η υψηλή τεχνολογία. Αρκεί να ληφθούν οι αποφάσεις και να κατευθυνθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία σε αυτούς τους κλάδους. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για να αρχίσουμε να αλλάζουμε παραγωγικό μοντέλο, σε συνδυασμό με το να θέσουμε τους εργαζόμενους στο επίκεντρο».