Το κράτος του Κατάρ χαιρετίζει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) ότι έχει το δικαίωμα να προσβάλει τους περιορισμούς του εναέριου χώρου που επιβάλλονται από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βασίλειο του Μπαχρέιν και την Αίγυπτο («τα κράτη αποκλεισμού») σχετικά με τον αεροπορικό φορέα των Ηνωμένων Εθνών, τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).
Από τον Ιούνιο του 2017 έχει ξεκινήσει η εν λόγω υπόθεση
Σε δύο αποφάσεις που εκδόθηκαν την 14η Ιουλίου, το Διεθνές Δικαστήριο απέρριψε και τους τρεις λόγους προσφυγής που ισχυρίζονταν τα κράτη αποκλεισμού, διαπιστώνοντας ότι ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας έχει δικαιοδοσία να εξετάσει τo αίτημα του Κατάρ. Έτσι, το Συμβούλιο Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας θα συνεχίσει τώρα τις εργασίες του πάνω σε αυτή τη βάση.
Από τον Ιούνιο του 2017, τα κράτη αποκλεισμού απαγόρευαν στα αεροσκάφη που έχουν καταχωριστεί στο Κατάρ να πετούν προς ή από τα αεροδρόμια τους και να πετούν υπεράνω των εθνικών τους εναέριων χώρων, κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Σε δύο αποφάσεις που εκδόθηκαν, το Διεθνές Δικαστήριο απέρριψε και τους τρεις λόγους προσφυγής που προέτασσαν τα κράτη αποκλεισμού, διαπιστώνοντας ότι ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας έχει δικαιοδοσία να εκδικάζει τους ισχυρισμούς του Κατάρ.
Αντιμέτωπα με τη Δικαιοσύνη τα κράτη αποκλεισμού
Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών του Κράτους του Κατάρ, Jassim Saif Ahmed Al-Sulaiti: «Χαιρετίζουμε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που βλέπει τελικά τα κράτη αποκλεισμού, να έρχονται αντιμέτωπα με τη Δικαιοσύνη για παραβίαση των διεθνών αεροπορικών κανόνων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα βρεθούν τελικά αυτές οι ενέργειες παράνομες. Αυτό είναι το τελευταίο σε μια σειρά αποφάσεων που αποκαλύπτουν τη συνεχιζόμενη παραβίαση των διεθνών νόμων και τη δέουσα διαδικασία. Βήμα προς βήμα τα επιχειρήματά τους διαλύονται και η θέση του Κατάρ δικαιολογείται».
Από την έναρξη του παράνομου αποκλεισμού τον Ιούνιο του 2017, το Κατάρ έχει υποστηρίξει ότι τα κράτη αποκλεισμού έχουν ενεργήσει παράνομα και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Η σημερινή ετυμηγορία είναι η τελευταία σε μια σειρά διεθνών αποφάσεων που δικαιώνουν αυτήν τη θέση και βρίσκουν υπέρ του κράτους του Κατάρ. Σύμφωνα με μια απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου τον Ιούνιο, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας παραβίασε τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες παραλείποντας να αναλάβει δράση.