Αν ανήκεις και εσύ στους λάτρεις του καλού ύπνου και της σωστής ξεκούρασης, τότε το κρεβάτι σου θα πρέπει να στα εξασφαλίζει στο έπακρο. Δεν αρκεί μόνο η συχνή αλλαγή των σεντονιών αλλά χρειάζεται και ένας τακτικός καθαρισμός του στρώματός σου.
Στο στρώμα που κοιμόμαστε μαζεύονται σκόνη και ακάρεα
Είναι συχνό να αναρωτιέστε αν το στρώμα που κοιμάστε είναι αρκετά καθαρό. Τα στρώματα λόγω των υλικών που φτιάχνονται αλλά και της χρήσης τους, είναι συσσωρευτές σκόνης και ακάρεων. Για να κοιμόμαστε υγιεινά, θα πρέπει να διατηρούμε το στρώμα μας καθαρό και σε καλή κατάσταση. Για να πετύχουμε αυτά τα δύο πράγματα πρέπει να το φροντίζουμε με τους παρακάτω εύκολους τρόπους προκειμένου να έχουμε ένα στρώμα καθαρό και σαν καινούριο.
Το να αλλάζουμε μόνο τα σεντόνια ή να έχουμε καθαρό το δωμάτιό μας είναι μεγάλο λάθος, αφού στο στρώμα μαζεύονται οι βλαβεροί μικροοργανισμοί που δημιουργούνται στα στρώματα κρεβατιού, όσο καθαρός και αν είναι ο χώρος μας. Εξάλλου, το ότι δεν καθαρίζουμε το στρώμα μας είναι ένας βασικός λόγος για κρίσεις άσθματος, αλλεργίες και ερεθισμένο δέρμα ενώ αν έχεις παιδιά, πρέπει να καθαρίζεις το στρώμα τουλάχιστον κάθε 6 μήνες!
Βήμα προς βήμα πώς πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός του στρώματος
Και όσο αν τρομάζει η διαδικασία καθώς το στρώμα έχει μεγάλη επιφάνεια και σκέφτεσαι, «τώρα πώς καθαρίζεται αυτό;», να ξέρεις πως δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι καθώς η διαδικασία είναι απλή. Για αρχή σκούπισε το πάνω μέρος του στρώματος με την ηλεκτρική σκούπα τοποθετώντας το ειδικό στόμιο για τα έπιπλα. Στη συνέχεια αφαίρεσε τους λεκέδες με ένα πανάκι ελαφρώς βρεγμένο με κρύο νερό και ειδικό απορρυπαντικό και τρίψε απαλά τα λερωμένα σημεία.
Έπειτα, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αφήσεις το στρώμα να στεγνώσει καλά, για να μην μαζέψει υγρασία και είναι έτοιμο. Πάντως, πρόκειται για μια διαδικασία που είναι απαραίτητη αλλά αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα. Ένα ακόμα «κόλπο» για να κρατήσεις το στρώμα σαν καινούριο για περισσότερο καιρό, είναι να το αναποδογυρίζεις συχνά, φέρνοντάς το πάνω, κάτω. Ένας καλός τρόπος για να το θυμάσαι πάντα, είναι να γράψεις στα 4 σημεία που βρίσκεται το προσκέφαλό σου, κάθε φορά που γυρνάς το στρώμα σου. Έτσι θα ξέρεις πότε και πώς πρέπει να το γυρίσεις κάθε φορά.