Ελλάδα

Πήρε θέση ο Ηλίας Μόσιαλος για όσα πρέπει να γίνουν για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα

Kορωνοϊός Ελλάδα: Ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας συντάχθηκε στο πλευρό των λοιμωξιολόγων που εδώ και μέρες στέλνουν μήνυμα προς την κυβέρνηση για την χρήση της μάσκας.

Πήρε θέση ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος για την απαραίτητη χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο εξωτερικό για θέματα κορωνοϊού, έγραψε στο προσωπικό του προφίλ στο facebook τα εξής: «Η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους πρέπει να είναι υποχρεωτική». Με αυτή του τη θέση ο κ. Μόσιαλος συντάχθηκε στο πλευρό μιας σειράς λοιμωξιολόγων που εδώ και μέρες εκπέμπουν αυτό το μήνυμα προς την κυβέρνηση αναφορικά με τις μάσκες. Στο Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη για τα μέτρα που απαιτούνται με φόντο την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, ωστόσο επιπλέον απόφαση για μάσκες δεν ελήφθη, παρά μόνο για σαρωτικούς ελέγχους σε όλα.

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας συζήτησε επίσης για το αν θα πρέπει να αλλάξει η χρήση της μάσκας. Παρότι πριν από λίγες μέρες καταργήθηκε η χρήση μάσκας στα εμπορικά κέντρα, είναι πιθανό το μέτρο αυτό να επανέλθει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς και δημόσιους χώρους. Άλλωστε, έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότεροι που είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα δεν την τοποθετούν σωστά. Πολλοί την τοποθετούν στο πηγούνι, επειδή δεν βολεύονται λόγω ζέστης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μη σωστή χρήση της μάσκας δεν έχει κανένα αποτέλεσμα προστασίας.

Οι επιστήμονες ζήτησαν και τη συνδρομή των ελεγκτικών αρχών ώστε να γίνονται εντατικότεροι έλεγχοι για τη χρήση μάσκας.

«Το πλαίσιο είναι επαρκές. Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής του», είπε ο πρωθυπουργός στην έκτακτη σύσκεψη και ζήτησε «αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις». Επεσήμανε δύο τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση και αφορούν στην προστασία της Υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των Δήμων και των Περιφερειών για την εφαρμογή των μέτρων. Από τα ξημερώματα της Τετάρτης ελέγχονται εξονυχιστικά τα αποδεικτικά έγγραφα των αρνητικών τεστ που υποχρεούνται να προσκομίζουν όσοι επιθυμούν να εισέλθουν από τον Προμαχώνα. Σε περίπτωση επίδειξης μη-αυθεντικού, πλαστού, εγγράφου, θα επιβάλλονται φυσικά οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

27 νέα κρούσματα στην Ελλάδα με 9 «εισαγόμενα»

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 27 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας ενώ τα συνολικά «εισαγόμενα» είναι εννέα.

Από τη μια, στην Αττική το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 8 κρούσματα, ενώ ακόμη 5 στην Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, τα εισαγόμενα που καθημερινά αποτελούν την πλειοψηφία των κρουσμάτων, ανέρχονται σε μόλις 9 την τελευταία ημέρα. Από αυτά τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και τα υπόλοιπα 5 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο. Όσον αφορά στα υπόλοιπα, δύο εντοπίστηκαν στα Γρεβενά, ένα στην Ξάνθη, ένα στη Καστοριά και ένα στη Πάρο.

Αναλυτικά η κατανομή των 27 κρουσμάτων:

  • τέσσερα (4) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • οκτώ (8) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής
  • πέντε (5) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Γρεβενών,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πάρου

Κορωνοϊός: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 27 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.910, εκ των οποίων το 54,7% αφορά άνδρες. 1.051 (26,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.024 (51,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. Τρεις (23,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 123 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32,1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε την εντατικοποίηση των ελέγχων και την αυστηροποίηση εφαρμογής των υφιστάμενων μέτρων.

Οπως υπογράμμισε, πρέπει να δοθεί έμφαση στην προστασία της υγείας των εργαζομένων ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε, επίσης, την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των δήμων και των περιφερειών για την εφαρμογή των μέτρων.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, το πρωί της Τετάρτης, τόνισε ότι ο ιός είναι εδώ, επισημαίνοντας: «Θέλουμε εγρήγορση και όχι χαλάρωση. Έχουμε προσπαθήσει τις τελευταίες ημέρες να χτυπήσουμε μια μεγάλη καμπάνα κινδύνου, όχι μόνο για τα εισαγόμενα κρούσματα, που λίγο-πολύ ήταν αναμενόμενα, αλλά από τον εσωτερικό εφησυχασμό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο