Ελλάδα

Αντιεξουσιαστές τουρκικό προξενείο: Παρέμβαση με τρικάκια – Σήμανε συναγερμός στην Αστυνομία

Αντιεξουσιαστές τουρκικό προξενείο: Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη μετά από παρέμβαση δύο ατόμων που πέταξαν τρικάκια με μήνυμα κατά του καθεστώτος στην Τουρκία.

Συναγερμός σήμανε σήμερα το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, όταν έγινε παρέμβαση αντιεξουσιαστών έξω από το τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο της πόλης. Όπως αναφέρει το GRTimes.gr, συγκεκριμένα, περίπου στις 12.30 δύο άτομα τα οποία επέβαιναν πάνω σε δίκυκλη μοτοσυκλέτα, έφτασαν έξω από το προξενείο, επί της οδού Αγίου Δημητρίου και πέταξαν τρικάκια.

Άμεσα, σήμανε συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. και στο σημείο έφτασαν ομάδες ΔΙ.ΑΣ. και περιπολικά της Άμεσης Δράσης, ωστόσο, τα άτομα μετά την ενέργεια τους αποχώρησαν. Σημειώνεται, ότι μετά την απόφαση μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, τα μέτρα στο τουρκικό προξενείο έχουν αυξηθεί.

Τα τρικάκια είχαν μήνυμα υποστήριξης σε απεργούς πείνας που κρατούνται σε φυλακές του τουρκικού κράτους. «Το φασιστικό κράτος της Τουρκίας δολοφονεί!» αναφέρεται σε ένα από αυτά.

Δείτε φωτογραφίες

Να σημειώσουμε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην Αστυνομία λόγω της έντασης με την υπόθεση της Αγιάς Σοφιάς για επιθέσεις σε τουρκικούς στόχους, όπως έγινε στα Τρίκαλα όπου άγνωστοι βανδάλισαν το Κουρσούμ Τζαμί.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα trikalanews.gr, άγνωστοι πέταξαν πέτρες στην είσοδο του Κουρσούμ Τζαμί ή αλλιώς Τεμένους Οσμάν Σάχ στα Τρίκαλα. Το συμβάν έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Δευτέρας (13/7). Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο Δήμος Τρικκαίων, αλλά και η Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων, η οποία έχει αναλάβει το έργο να βρει τους δράστες του βανδαλισμού του ιστορικού μνημείου.

Το τέμενος Κουρσούμ Τζαμί

Tο τέμενος του Οσμάν Σαχ ή Κουρσούμ Τζαμί (μολυβένιο τζαμί), είναι χτισμένο στην άκρη της πόλης, στην οδό Καρδίτσας, νότια του ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Αποτελεί ένα μοναδικό στο είδος του αξιοθέατο, καθώς είναι το μόνο σωζόμενο από τα πολλά που υπήρχαν κάποτε στα Τρίκαλα και προστατεύεται από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η ακριβής χρονολογία ανέγερσης του τζαμιού δεν είναι γνωστή, αφού δεν υπάρχει κάποια ιδρυτική επιγραφή, είναι γνωστό όμως ότι χτίστηκε το 16ο αιώνα από τον Οσμάν Σαχ, που βρέθηκε εξόριστος στην πόλη. Αρχιτέκτονας του είναι ο διάσημος αρχιτέκτονας εκείνης της εποχής, Μιμάρ Σινάν.

Βέβαια, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι τα δύο περιστατικά, αυτό της Θεσσαλονίκης και αυτό των Τρικάλων, δεν έχουν κοινό υπόβαθρο αφού στο ένα οι αντιεξουσιαστές κριτικάρουν το καθεστώς Ερντογάν για τις κινήσεις που κάνει κατά αντιφρονούντων, ενώ το άλλο έχει να κάνει με την απόφαση Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά.