Ελλάδα

Άνοιγμα συνόρων τουρίστες: Απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία από σήμερα

Άνοιγμα συνόρων τουρίστες: Από σήμερα η χώρα μας ανοίγει και πάλι για πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία. Τι ισχύει για ΗΠΑ και Σουηδία.

Από σήμερα, Τετάρτη 15 Ιουλίου, η Ελλάδα ανοίγει και επισήμως για πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία ενώ όπως φαίνεται είναι θέμα χρόνου να επιτραπούν και οι τουρίστες από Ηνωμένες Πολιτείες και Σουηδία. Όπως είπε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης «από τις 22 Ιουλίου πιθανότατα θα ανοίξουμε για τη Σουηδία, ενώ εξετάζεται το άνοιγμα και για τις υπόλοιπες χώρες με τη χρήση του τεστ των 72 ωρών. Από τις αρχές Αυγούστου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε και την κρουαζιέρα».

Όσον αφορά τις πτήσεις από ΗΠΑ είναι πιθανό να επιτραπούν προς τα τέλη του Ιουλίου, ανάλογα πάντα με τα επιδημιολογικά στοιχεία της νόσου.

Σημειώνεται πως η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά, μετά τη Γερμανία, για τον ελληνικό τουρισμό, το άνοιγμα της οποίας κρίνεται από τους επιχειρηματίες του χώρου πολύ σημαντικό για την εξέλιξη της φετινής σεζόν. Μόνο το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), καταγράφηκαν 3,5 εκατομμύρια αφίξεις και 2,5 δισεκατομμύρια έσοδα. Μελέτη του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ έδειξε επίσης πως το 26% των δαπανών των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο δεύτερο τρίμηνο και το 63% στο τρίτο. Ωστόσο, για φέτος οι παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας είναι επιφυλακτικοί και περιμένουν με αγωνία να δουν κατά πόσο οι πολλές χιλιάδες ξένοι ταξιδιώτες από τις παραπάνω χώρες θα κάνουν πράξη το επόμενο χρονικό διάστημα την επιθυμία τους να επισκεφθούν την Ελλάδα.

Πτώση των εσόδων στα ξενοδοχεία.

Φυσικά από την κατάσταση επηρεάζονται και τα ξενοδοχεία. Ο μειωμένος αριθμός τουριστών -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- έχει οικονομικό αντίκτυπο στα καταλύματα τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης, με την απώλεια εσόδων στο πρώτο εξάμηνο να διαμορφώνεται στα 350 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας δόθηκε το «ok» για την επαναλειτουργία τους από την 1η Ιουνίου, για τον περασμένο μήνα, λειτούργησε μόνο το 21% των διαθέσιμων δωματίων στην Αττική και το 42% στη Θεσσαλονίκη. Πτώση υπάρχει και στις πληρότητες. Από το 93% του Ιουνίου του 2019 μόλις στο 5% τον φετινό Ιούνιο για την Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε από το 79% του περυσινού Ιουνίου στο 14% τώρα.

Οι οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για όσους ταξιδεύουν στην Ελλάδα. Οι τουρίστες θα πρέπει:

  • Να χρησιμοποιούν συχνά αντισηπτικό χεριών
  • Να φορούν μάσκα
  • Να πλένουν τα χέρια τους τακτικά και σχολαστικά
  • Να αποφεύγουν να πιάνουν το στόμα τους, τη μύτη τους ή τα μάτια τους
  • Να απορρίπτουν τις χρησιμοποιημένες μάσκες και τα γάντια, με ασφαλή τρόπο, σε κάδους απορριμμάτων
  • Όταν βήχουν να το κάνουν είτε στο εσωτερικό του χεριού τους είτε σε κάποιο χαρτομάντιλο
  • Να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας
  • Να προτιμούν τις ανέπαφες συναλλαγές και
  • Να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες

Οι βασικοί κανόνες για τους επιβάτες που ταξιδεύουν σε προορισμούς από και προς εξωτερικό και εσωτερικό και ισχύουν σε όλα τα αεροδρόμια είναι:

    • Η είσοδος στο κτίριο του αεροδρομίου επιτρέπεται μόνο για άτομα που ταξιδεύουν είναι κάτοχοι αεροπορικού εισιτηρίου, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις (συνοδεία ανήλικου, συνοδεία ΑμεΑ). – Προστατευτικά διαχωριστικά έχουν τοποθετηθεί σε σημεία εξυπηρέτησης κοινού.
    • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική – ήδη από την είσοδο στοαεροδρόμιο – ενώ όλοι οι εισερχόμενοι θα πρέπει να τη φορούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους χώρους του αεροδρομίου.
    • Ενδέχεται να ζητηθεί στους επιβάτες να την αφαιρέσουν κατά τη διαδικασία ελέγχων ασφαλείας και ταυτοπροσωπίας. Η χρήση μάσκας είναι επίσης υποχρεωτική τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης όσο και κατά την πτήση ενώ συνίσταται η αλλαγή της κάθε 4 ώρες.
    • Οι εργαζόμενοι είναι εφοδιασμένοι με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό) τα οποία και χρησιμοποιούν καθ’όλη τη διάρκεια της εργασίας τους.
    • Η τήρηση των αποστάσεων (1,5 μέτρων) θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο αεροδρόμιο. Ειδικές σημάνσεις στο έδαφος, οπτικές οδηγίες σε οθόνες και banners θα διευκολύνουν στη διατήρηση των αποστάσεων ενώ θα γίνονται επίσης τακτικές ενημερώσεις ηχητικές μέσω οθονών, αναγγελιών και σημάνσεων.
    • Εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός και επιφάνειες συχνής επαφής στους χώρους του αεροδρομίου, καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά με ειδικά υλικά ενώ το προσωπικό του αεροδρομίου θα παρέχει πληροφορίες και θα επιβλέπει την τήρηση των κανόνων από τους επιβάτες.
    • Υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά στους χώρους των αεροδρομίων καθώς και στους χώρους υγιεινής για χρήση από τους επιβάτες καθώς και σε όλα τα στάδια ταξιδιωτικής διαδικασίας αναχώρηση, άφιξη . Οι πλαστικοί δίσκοι (σ.σ. λεκάνες) όπου τοποθετούν οι επιβάτες τα ρούχα και τα αντικείμενά τους κατά τη διαδικασία εισόδου στις πύλες απολυμαίνονται ανά επιβάτη πριν χρησιμοποιηθούν ξανά.
    • Ενθαρρύνεται η χρήση των διαθέσιμων ηλεκτρονικών εφαρμογών και υπηρεσιών, τόσο πριν την αναχώρηση για το αεροδρόμιο (web check-in) όσο και εντός του αεροδρομίου (web check-in, self check in, εκτύπωση tag αποσκευής, διαδικασία drop off baggage, eparking).
    • Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις στα καθίσματα αναμονής του αεροδρομίου και υπάρχουν ήδη σημάνσεις για υποχρεωτικές κενές θέσεις. Αυτό δεν θα ισχύει για οικογένειες και ζευγάρια. Επίσης, σε κάποια αεροδρόμια, όπου αυτό είναι εφικτό θα γίνεται πεζή μετάβαση επιβατών από/προς το αεροσκάφος.
    • Τέλος, όσον αφορά στις συνθήκες στις πτήσεις και άλλες λεπτομέρειες, οι επιβάτες καλό θα είναι να παίρνουν πληροφορίες από τις αεροπορικές εταιρείες με τις οποίες και ταξιδεύουν. Από τις εταιρείες θα ενημερώνονται για τους κανόνες που ισχύουν στον προορισμό τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο