Πολιτική

Αγιά Σοφιά: Οι κυρώσεις που ζητά η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Στη Σύνοδο Κορυφής το ζήτημα

Αγιά Σοφιά: Στην αντεπίθεση περνά η ελληνική κυβέρνηση μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Τι ζήτησε ο Νίκος Δένδιας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τι σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης,

Τεταμένες είναι -για ακόμη μια φορά- οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Η γειτονική χώρα δεν φαίνεται πρόθυμη να πάρει πίσω την απόφαση για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε μουσουλμανικό τέμενος και η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν προτίθεται να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Ήδη χθες, Δευτέρα 13 Ιουλίου, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έθεσε το ζήτημα και επέμεινε η Ένωση να προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας. 

«Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδος, υπήρξε ευρύτατη συναίνεση για την εκπόνηση καταλόγου περαιτέρω μέτρων εάν η Τουρκία προχωρήσει την παραβατική συμπεριφορά της» δήλωσε χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, εξερχόμενος του Συμβουλίου. Παράλληλα, σημείωσε ότι «υπήρξε ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ζητήθηκε, μάλιστα, από την Τουρκία να αναθεωρήσει και να αναστρέψει την απόφασή της. Αναφέρθηκα, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, στις σοβαρές επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαι ικανοποιημένος, διότι οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”.

Αξίζει να τονιστεί ότι η ελληνική πλευρά πρότεινε μια πιο ισχυρή καταδίκη της Τουρκίας, τουλάχιστον σε φραστικό επίπεδο, αλλά η πρότασή της δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Εσθονία, Σλοβακία και Σουηδία υποστήριξαν το ελληνικό αίτημα, ενώ η Αυστρία ζήτησε ανοιχτά ακόμη και τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Επίσης, ύστερα από ελληνικό και κυπριακό αίτημα, το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας θα τεθεί εκ νέου στο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο τον Αύγουστο και όχι στο τακτικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Αυτές τις κυρώσεις ζητά η κυβέρνηση για την Τουρκία:

Εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές της ενέργειες υπάρχουν σκέψεις ακόμη και να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ή να μπει “φρένο” στην προενταξιακή χρηματοδότηση και «μπλόκο» στη συμφωνία της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας, η οποία συνεπάγεται δασμούς. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να σταματήσει η χρηματοδότηση έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας επικαλέστηκε στις Βρυξέλλες το άρθρο 42 της Συνθήκης της ΕΕ, το οποίο αναφέρεται στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία κράτος – μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη – μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καστελόριζου, για γεωτρήσεις και παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τότε η Ελλάδα δεν θ’ αντιδράσει απλώς για να υπερασπιστεί αυτά τα δικαιώματα, αλλά θα ζητήσει και τη συνδρομή των Ευρωπαίων εταίρων.

Το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς στη Σύνοδο Κορυφής:

Η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να μην αφήσει το θέμα έτσι. Έτσι σχεδιάζει να θέσει το ζήτημα της Αγίας Σοφίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και Παρασκευή, με στόχο όμως να μην υπάρξει μόνο λεκτική καταδίκη της Τουρκίας. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης ήδη συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν οι επαφές του με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ομολόγους του. Μεταξύ άλλων αναμένεται να έχει επαφές με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο