Ο ΕΦΕΤ προχώρησε σε ανάκληση παρτίδας μελιού συγκεκριμένης εταιρίας γιατί όπως ανακοίνωσε ήταν νοθευμένο και επικίνδυνο για τον οργανισμό. Το προϊόν ήταν νοθευμένο με αμυλοσιρόπιο μελιού από άνθη και βότανα.
Όπως ανακοινώθηκε, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί και σε συνεργασία με την Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας – Τμήμα Α’ που διεξήγαγε τις χημικές αναλύσεις, διαπίστωσε την εμπορία προϊόντος το οποίο, επισημαίνεται ως μέλι από άνθη και βότανα, ενώ βρέθηκε να είναι νοθευμένο με αμυλοσιρόπιο.
Τα στοιχεία του προϊόντος και της εταιρίας
Συγκεκριμένα πρόκειται για μέλι από άνθη και βότανα με την εμπορική ονομασία «Καλημέρα… με μέλι» σε γυάλινη κλειστή συσκευασία 500 γραμμαρίων, με αριθμό παρτίδας L250619 και ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 25/06/2022, το οποίο συσκευάζεται στην ΕΕ για την ΓΚΑΓΚΑΝΙΑΡΑ ΚΩΝ/ΝΑ (Λεωφ. Καραμανλή 22, Θεσσαλονίκη).
Το προϊόν διακινήθηκε από την επιχείρηση ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΤ. ΓΚΑΓΚΑΝΙΑΡΑ, Εμπόριο φυσικού μελιού και ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, 14ο χλμ ΠΕΟ Θεσσαλονίκης-Καβάλας, Λαγυνά Θεσσαλονίκης.
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω μη κανονικό/νοθευμένο προϊόν, από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το καταναλώσουν.
Λίγα λογία για τον Ε.Φ.Ε.Τ.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. άρχισε να ασκεί την ελεγκτική δραστηριότητα από τα τέλη Μαΐου του 2001. Διενεργεί σήμερα τακτικούς ελέγχους σε πολλαπλά επίπεδα. Ασκεί ελεγκτικές δραστηριότητες στην αγορά τροφίμων με αυτοτελή δικά του κλιμάκια ή μικτά κλιμάκια με τις νομαρχιακές υπηρεσίες σε Αττική , Κεντρική Μακεδονία, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία [Λιανικό εμπόριο, κέτεριγκ, νοσοκομεία, επιχειρήσεις επεξεργασίας (που δεν διέπονται από κάθετες διατάξεις) και κεντρικές αγορές]. Οι συστηματικοί (τακτικοί) έλεγχοι βασίζονται σε καθορισμένη αλλά εκτενή Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία. Επίσης, έλεγχοι διεξάγονται μετά από καταγγελίες πολιτών ή μετά από συγκεκριμένο αίτημα φορέων, όπως π.χ. ο στρατός για τον έλεγχο της τήρησης των απαραίτητων προδιαγραφών ασφάλειας και υγιεινής από επιχειρήσεις τροφίμων που πρόκειται να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς κρατικών προμηθειών κ.λ.π.