Με επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας διαψεύδει τα περί αλίευσης από τουρκικά σκάφη στα ανοιχτά της Πάρου και της Μυκόνου. “Πρόκειται για αλιευτικά τα οποία μεταφέρουν ιχθυοκλωβούς με αλίευμα από τη θάλασσα της Μεσογείου με προορισμό την Τουρκία, αλλά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αναγκάστηκαν να προστατευθούν από τον καιρό, εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων” αναφέρει μεταξύ άλλων το υπουργείο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας:
“Με αφορμή δημοσιεύματα περί δήθεν αλίευσης από αλιευτικά σκάφη σημαίας Τουρκίας εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων, από το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διευκρινίζεται ότι πρόκειται για αλιευτικά τα οποία μεταφέρουν ιχθυοκλωβούς με αλίευμα από τη θάλασσα της Μεσογείου με προορισμό την Τουρκία, αλλά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αναγκάστηκαν να προστατευθούν από τον καιρό, εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων.
Τα εν λόγω σκάφη κινούνται με πολύ μικρή ταχύτητα και μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες θα κατευθυνθούν στον τελικό προορισμό τους, που είναι τα έναντι Τουρκικά παράλια. Κατά συνέπεια, δεν τίθεται κανένα θέμα αλίευσης από Τουρκικά αλιευτικά σκάφη, εντός των Ε.Χ.Υ.”.
Τι ανέφεραν τα δημοσιεύματα:
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν τα ελληνικά Μέσα, σήμερα το πρωί Τούρκοι ψαράδες εμφανίστηκαν ανοιχτά της Μυκόνου και του Αγαθονησίου, με τις θέσεις των τουρκικών αλιευτικών να αποτυπώνονται στο χάρτη πλοίων του MarineTraffic. Μάλιστα, υπάρχουν και σχετικές καταγγελίες κατοίκων αλλά και επισκεπτών στο νησί. Ειδικότερα, τρία μεγάλου μεγέθους σκάφη με τα ονόματα Tuncay Sagun 6, Guler Kardesler 4 και Cihan Cengiz Karadeniz εμφανίστηκαν στα ελληνικά νησιά.
Πέρα από την Μύκονο ωστόσο, τουρκικά αλιευτικά και μάλιστα σημαντικού μεγέθους, εμφανίστηκαν την ίδια στιγμή να ψαρεύουν τόσο στα ανοιχτά της Πάρου, όσο και πολύ κοντά στις ακτές του Αγαθονησίου. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που τουρκικά αλιευτικά έκαναν την εμφάνισή τους μαζικά σε μία τόσο κοντινή απόσταση από τις ελληνικές ακτές (έχουν εντοπιστεί ακόμη και σε απόσταση μόλις ενός μιλίου, κάτι που απαγορεύεται έως και για τις ελληνικές μηχανότρατες), εντούτοις στη συγκεκριμένη περίπτωση το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία μιας και γίνεται μία μόλις ημέρα μετά την υπογραφή του διατάγματος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.