Η τηλεργασία που εφαρμόστηκε την περίοδο της εργασίας ήρθε όπως όλα δείχνουν για να μείνει. Μία σειρά από οικονομικούς αναλυτές και παράγοντες της διεθνούς οικονομίας έχουν μιλήσει για την τηλεργασία ως την εργασία του μέλλοντος, με την οποία πρέπει να εξοικιωθούμε. Το υπουργείο Εργασίας θα φέρει νομοσχέδιο με το οποίο θα περιγράφεται το θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία και περιλαμβάνει δέκα σημεία, όπως τα παρουσιάζει το etnos.gr.
Νομοσχέδιο σκούπα προωθεί του υπουργείο Εργασίας
Οι νέες διατάξεις, που θα πρέπει να αναµένονται σύντοµα στη Βουλή στο πλαίσιο του νοµοσχεδίου-σκούπα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, κάνουν λόγο για συµφωνία µεταξύ εργοδότη και εργαζοµένου, ενώ προβλέπουν και τη δυνατότητα µονοµερούς προσφυγής του εργοδότη στο σύστηµα της τηλεργασίας σε περίπτωση κινδύνου δηµόσιας υγείας. Σύµφωνα µε το νέο πλαίσιο, η τηλεργασία µπορεί να παρέχεται κατά πλήρη, µερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, όπως επίσης αυτοτελώς ή ακόµη και σε συνδυασµό µε απασχόληση στις εγκαταστάσεις του εργοδότη. Ο εργοδότης υποχρεούται να καλύπτει το κόστος του εξοπλισµού και τη συντήρησή του.
Τι προβλέπεται για τον εξοπλισμό και το ωράριο
Αν ο εξοπλισµός ανήκει στον εργαζόµενο, στη σύµβαση πρέπει να προσδιορίζεται ο τρόπος αποκατάστασης του κόστους χρήσης του για την τηλεργασία. Εγγράφως πρέπει να προσδιορίζεται επίσης το µηνιαίο πρόσθετο κόστος για τον εξοπλισµό, το οποίο αν δεν καταβάλλει ο εργοδότης βρίσκεται αντιµέτωπος ακόµη και µε ποινικές κυρώσεις, όπως επίσης και µε την ακύρωση της συµφωνίας περί τηλεργασίας. Ο εργοδότης υποχρεούται επίσης να τηρεί το ωράριο εργασίας, το οποίο πρέπει να προσδιορίζεται εγγράφως. Εγγράφως πρέπει να προσδιορίζεται και τυχόν συµφωνία µε τον εργαζόµενο για τα χρονικά όρια της τηλε-ετοιµότητας και τις προθεσµίες ανταπόκρισης, ενώ απαγορεύεται ρητά η χρήση κάµερας για τον έλεγχο του εργαζοµένου.
Προσωπικά δεδομένα
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «αν τεθεί σε λειτουργία οιοδήποτε σύστηµα ελέγχου, αυτό πρέπει να σέβεται τη νοµοθεσία περί δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα, να επιβάλλεται από τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης και να περιορίζεται στο πλαίσιο του επιδιωκόµενου σκοπού». Ο εργοδότης οφείλει επίσης να γνωστοποιεί εγγράφως στον εργαζόµενο «οποιουσδήποτε περιορισµούς στη χρήση του εξοπλισµού ή εργαλείων πληροφορικής, όπως το Διαδίκτυο, και τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής τους».
Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας
Με το ίδιο νοµοσχέδιο προστίθεται αυτοτελές Τµήµα Ελέγχου της Τηλεργασίας στο Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας, προκειµένου να ελέγχει την τήρηση του νέου θεσµικού πλαισίου, όπως επίσης και αυτοτελές Τµήµα Υποστήριξης Γενικού Επιθεωρητή της Επιθεώρησης Εργασίας. Σύµφωνα µε το επίµαχο άρθρο 29 του νοµοσχεδίου που αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής», το νέο θεσµικό πλαίσιο διαµορφώνεται ως εξής: