Κόσμος

Πούτιν σε Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: Οι εξηγήσεις του Τούρκου προέδρου στον Ρώσο ομόλογό του

Πούτιν σε Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν Ερντογάν και Πούτιν μετά από τουρκική πρωτοβουλία. Τι είπε ο Τούρκος πρόεδρος για την αλλαγή καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς.

Το θέμα της Αγιάς Σοφιάς με την αλλαγή καθεστώτος στο ιστορικό μνημείο ήταν ανάμεσα σε όσα συζήτησαν σήμερα Δευτέρα οι πρόεδροι της Τουρκίας και τη Ρωσίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν. Η επικοινωνία των δύο ηγετών ήταν τηλεφωνική και έγινε με τουρκική πρωτοβουλία.

Η τηλεφωνική συνομιλία έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας με θέματα τη Λιβύη, τη Συρία, την επαναφορά των αεροπορικών συνδέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες δύο με το τέλος της αρνητικής επιδημιολογικής κατάστασης και, προφανώς, την αλλαγή καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς. Αν και στην επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι τελευταίο, στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΤΑΣΣ μπήκε πρώτο, λόγω της τεράστιας σημασίας, που αποδίδει στο θέμα. Άλλωστε, η ρωσική κοινή γνώμη ζητάει εξηγήσεις για το «καυτό» αυτό θέμα.

Αναλυτικά, η επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρει:

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέστησε την προσοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο, που προκάλεσε στη Ρωσία η απόφαση αλλαγής του καθεστώτος του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας έδωσε τις σχετικές εξηγήσεις, επισημαίνοντας ότι η πρόσβαση σε αυτό το μοναδικό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού είναι εγγυημένη σε όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων των ξένων πολιτών, και θα διασφαλιστεί η προστασία των χριστιανικών προσκυνημάτων.

Σχετικά με το Λιβυκό υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα τάχιστου τερματισμού της ένοπλης αντιπαράθεσης και επιστροφής στη διαπραγματευτική διαδικασία της Λιβύης στη βάση των αποφάσεων της διεθνούς διάσκεψης στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου 2020, των εγκεκριμένων ψηφισμάτων 2510 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συμφωνήθηκε να ενεργοποιηθούν οι κοινές πολιτικο-διπλωματικές προσπάθειες προς τη δεδομένη κατεύθυνση.

Συζητήθηκε επίσης το Συριακό με έμφαση στη σημασία να αυξηθούν οι προσπάθειες για την πολιτική διευθέτηση, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του σχήματος της Αστανά (Ρωσία, Τουρκία, Ιράν). Αποδόθηκε υψηλή εκτίμηση στη συνεργασία των υπουργείων Ρωσίας και Τουρκίας, που επέτρεψαν τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην επαρχία Ιντλίμπ και στη ΒΑ Σύρια.

Η τοποθέτηση του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών

Να σημειώσουμε ότι ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν, τονίζοντας τη σημασία της Αγιάς Σοφιάς ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, δήλωσε: «Το ζήτημα έχει πυροδοτήσει δημόσια κατακραυγή στη χώρας μας και αλλού. Γενικά, θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας, στο οποίο κανείς από εμάς ή οποιοσδήποτε άλλος πρέπει να αναμειγνύεται, προφανώς. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουμε τη σημασία του κτηρίου ως μνημείου που αποτελεί μέρος της παγκόσμιας κουλτούρας και πολιτισμού».