Μετά την αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό την τελευταία εβδομάδα, οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν περιθώρια, ώστε η κατάσταση να ελεγχθεί.
Βασική προϋπόθεση όμως, είναι ο κάθε πολίτης και επισκέπτης να συνειδητοποιήσει ότι οκορωνοϊός εξακολουθεί να κυκλοφορεί ανάμεσα μας. Για αυτό να τηρεί τα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του. «Υπάρχουν τρεις διαφορετικές πηγές ανησυχίας για την έκταση της λοίμωξης κορωνοϊού» στην κρίσιμη αυτή φάση σύμφωνα με ό,τι τονίζει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας, διευθυντής Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής και διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας ΠΓΝ Πατρών.
Πρόκειται για:
- Τα εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία εμφανίζουν την αναμενόμενη επίπτωση και σαφώς είναι κάτω του 5/1.000 που αποτελεί όριο ασφαλείας. Εξαίρεση αποτελεί η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στις γειτονικές βαλκανικές χώρες και χρειάζεται σαφώς καλύτερη επιτήρηση με μαζικά τεστ και πιθανά περιοριστικά μέτρα σε σχέση με τη χερσαία μετακίνηση τουριστών, όποτε κριθεί απαραίτητο.
- Τις εστίες περιοχικής διασποράς, όπως στη περιοχή της Ξάνθης, που σχετικά αποτελεσματικά αντιμετωπίζονται με τοπικές παρεμβάσεις.
- Τέλος τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα, τα οποία δίνουν το στίγμα της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Η αύξηση τους τελευταία, και εφ όσον συνεχιστεί, πραγματικά αποτελεί σήμα κινδύνου, και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη συστηματική ενημέρωση του πληθυσμού και των επαγγελματιών, την καλύτερη επιτήρηση και ευρείς ελέγχους και εν τέλει, και εφ όσον χρειαστεί, αναθεώρηση ορισμένων από τα μέτρα που ήρθησαν.
Τι θα γίνει με τον κορωνοϊό το καλοκαίρι;
Ερωτηθείς ο κ. Γώγος εάν είναι εύκολο να αντιστραφεί το κλίμα χαλάρωσης που επικρατεί πλέον σε πολλούς από τους πολίτες, ήταν ξεκάθαρος: «Νομίζω ότι πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στους πολίτες, να είμαστε αυστηροί, αλλά και δίκαιοι με τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες και φορείς και υπεύθυνοι σαν επιστήμονες και πολιτεία. Είμαστε ακόμα σε πολύ καλή κατάσταση και μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και να συμμορφωθούν με τις συστάσεις γιατί αυτό αποτελεί αποδεδειγμένα το μοναδικό τρόπο ελέγχου της νόσου σε επίπεδο δημόσιας υγείας».
Όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας το καλοκαίρι στην Ελλάδα και αν αυτή μπορεί να προβλεφθεί με τα έως σήμερα δεδομένα, ο κ. Γώγος εκτιμά πως «δεν θα έχουμε μείζονα προβλήματα με δεδομένη την υπάρχουσα επιδημιολογική κατάσταση, αποτέλεσμα τωνμέτρων που πάρθηκαν στην κορύφωση της επιδημίας. Με άλλα λόγια ξεκινάμε από πολύ καλή βάση. Παρόλα αυτά σε περίπτωση που τα πράγματα… ξεφύγουν, και αυτό σημαίνει αύξηση του δείκτη αναπαραγωγής R0>1, θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, η έκταση των οποίων θα εξαρτηθεί από το είδος και το μέγεθος της διασποράς».
Ο οδηγός των κορωνοδιακοπών
Η παγκόσμια υγειονομική πρόκληση που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να ανατρέψει τους ρυθμούς και τις συνθήκες της ζωής μας είναι και αυτή ακόμη εδώ, όπως τονίζει στο ΑΠΕ ΜΠΕ η Ελένη Ριζά, MPH, MSc, PhD Επιδημιολόγος – Υγιεινολόγος, ΕΔΙΠ Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής Ιατρική σχολή ΕΚΠΑ.
«Πανηγυρίζουμε την ασφάλεια, όχι τον κίνδυνο. Φερόμαστε έξυπνα και συνετά. Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας ανθρώπους», επισημαίνει η κ. Ριζά, η οποία δίνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ τον Δεκάλογο των καλοκαιρινών κορωνοδιακοπών, όπως λέει, για την προστασία της υγείας στο ταξίδι, τη διαμονή, το φαγητό, την παραλία, τη διασκέδαση.
- Ανοικτά παράθυρα στο αυτοκίνητο, στους κλειστούς χώρους, περιορίζουμε όσο γίνεται τη χρήση κλιματιστικού.
- Φοράμε μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ΔΕΝ ταξιδεύουμε, εάν αισθανόμαστε κάποια αδιαθεσία.
- Επιλέγουμε ήσυχους, όχι πολυσύχναστους προορισμούς διακοπών, αποφεύγουμε τις μεγάλες συγκεντρώσεις (πάρτυ, μπαράκια, πανηγύρια κα).
- Κρατάμε όσο γίνεται καθαρά σεντόνια και πετσέτες στα δωμάτια, αποφεύγουμε την καθημερινή αλλαγή, απουσιάζουμε από το δωμάτιο όταν αυτό καθαρίζεται από το προσωπικό καθαριότητας.
- Κάνουμε υγιεινές επιλογές φαγητού (μεσογειακή διατροφή), χρησιμοποιούμε χαρτοπετσέτες (όχι υφασμάτινες), δεν μοιραζόμαστε πετσέτες ή άλλα είδη θαλάσσης.
- Πετάμε ότι χρησιμοποιήσαμε με προσοχή ΜΕΣΑ στους κάδους απορριμμάτων (πλαστικά ποτήρια, καλαμάκια, ποτήρια, υλικά συσκευασίας κα). ΔΕΝ τα αφήνουμε στην παραλία για τον επόμενο.
- Αποφεύγουμε/μειώνουμε το κάπνισμα, ΔΕΝ πετάμε αποτσίγαρα στην άμμο/στα βότσαλα, σκεφτόμαστε τους διπλανούς μας, ειδικά τα παιδιά.
- Πλένουμε τακτικά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι ή καθαρίζουμε με αντισηπτικό διάλυμα (έχουμε πάντα μαζί μας).
- Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο μας, αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά με γνωστούς (αγνώστους) και φίλους.
- Καλύπτουμε μύτη και στόμα με χαρτομάντιλο, φταρνιζόμαστε, βήχουμε στη μέσα μεριά του αγκώνα μας.