Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης «να βάλει τέλος στην αποκλειστική χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείου» σε αποκλειστική δήλωσή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας την παγκόσμια ιστορική σημασία του μνημείου. «Λάβαμε γνώση της απόφασης του τουρκικού Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου και της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η οποία αποφασίστηκε κατόπιν από τον Πρόεδρο Ερντογάν.
“Η Αγία Σοφία είναι ένα μοναδικό οικοδόμημα, παγκόσμιας ιστορικής σημασίας. Το καθεστώς της ως μουσείου ανοίγει σε ανθρώπους κάθε πίστης ελεύθερη πρόσβαση σε ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, το οποίο συμβολίζει όπως κανένα άλλο την ταραχώδη ιστορία της Κωνσταντινούπολης. Σε αυτό το πλαίσιο λυπούμαστε που η τουρκική κυβέρνηση με αυτό το βήμα βάζει τέλος στην αποκλειστική χρήση του κτίσματος ως μουσείου”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.
Ο Ερντογάν αψηφά την Ευρώπη
Ήδη οι Τούρκοι έχουν προχωρήσει το «σχέδιο» μιλώντας για το πώς θα αλλάξουν το μνημείο. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, αναφέρονται στην κάλυψη των αγιογραφιών της Αγιά Σοφιάς με ειδική τεχνολογία και φωτισμό, μετά την απόφαση να μετατραπεί ο μεγαλοπρεπής ναός και ιστορικό σύμβολο σε τζαμί. Με τις αποφάσεις του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που προβλέπουν τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, ο πρόεδρος της Τουρκίας φαίνεται να αψηφά εκ νέου την Ευρώπη, όπως σχολίασε στον τίτλο του ρεπορτάζ της η γαλλική καθημερινή εφημερίδα «Le Figaro».
Την 24η Νοεμβρίου 1934 ο Μουσταφά Κεμάλ, ο ιδρυτής της πολύ νεαρής Τουρκικής Δημοκρατίας, μετέτρεπε την πρώην βασιλική, ακόμη ισλαμικό τέμενος, σε μουσείο, όμως «86 χρόνια αργότερα, τη 10η Ιουλίου 2020, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε το κόσμημα της Κωνσταντινούπολης μουσουλμανικό χώρο λατρείας, προς μέγιστη ικανοποίηση της πιο συντηρητικής θρησκευτικής μερίδας του εκλογικού του ακροατηρίου και των συμμάχων στην άκρα δεξιά» της Τουρκίας, σχολίασε στο δικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα Le Monde.
Για τη βρετανική εφημερίδα «The Times», η κίνηση που έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας, ενδυναμωμένος από την απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, σηματοδοτεί «το τέλος του οράματος» του Μουσταφά Κεμάλ για τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.