Πολιτική

Αγιά Σοφιά: Παρέμβαση Μητσοτάκη – «Προσβολή η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί»

Αγιά Σοφιά: «Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή - και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της» , ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης καταδίκασε την απόφαση, τονίζοντας ότι προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγιά Σοφιάς αλλά και όσους τη αναγνωρίζουν ως μνημείο παγκόσμιου πολιτισμού. Ο Ελληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η απόφαση Ερντογάν επηρεάζει τις σχέσεις των δύο χωρών και χαρακτήρισε θλιβερή την τουρκική ηγεσία.

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Ανοίγει στις 24 Ιουλίου για προσευχή η Αγιά Σοφιά

Υπενθυμίζουμε πως σε διάγγελμα έκανε προ ολίγου ο Τούρκος πρόεδρος, έγινε γνωστό πως στις 24 Ιουλίου θα γίνει προσευχή στην Αγιά Σοφιά. «Η Αγία Σοφία θα αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί μετά από 86 χρόνια. Εύχομαι αυτή η απόφαση να είναι επωφελής για όλη την ανθρωπότητα. Οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους», είπε ο Ερντογάν.

«Πρόκληση» για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Πρόκληση για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά καθώς και για την UNESCO χαρακτήρισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, την απόφαση του τουρκικού ανωτάτου δικαστηρίου που ακυρώνει το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, για την προστασία της Αγίας Σοφίας διά της μετατροπής της σε Μουσείο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, ενημέρωσε μάλιστα για την εξέλιξη τους υπουργούς Εξωτερικών που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα οι οποίοι συνεδρίασαν με τηλεδιάσκεψη ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα γίνει τη Δευτέρα.

«Στην τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών που προέρχονται από το @EPP Ενημέρωσα τους συναδέλφους μου για την πρόκληση που συνιστά για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και για την @UNESCO, η απόφαση που ακυρώνει το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, για την προστασία της Αγίας Σοφίας διά της μετατροπής της σε Μουσείο», έγραψε στο twitter.

Η παρέμβαση UNESCO

Σημειώνεται πως χτες, Πέμπτη, η UNESCO προέτρεψε την Άγκυρα να διεξαγάγει «διάλογο» προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσείο της Αγίας Σοφίας. Η Unesco τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.

Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», εξήγησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.