Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος υπέγραψε την υπουργική απόφαση με την οποία προσδιορίζονται οι πληττόμενες επιχειρήσεις για τις οποίες θα ισχύσει η μείωση ενοικίου 40% και για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Συνεχίζεται το μέτρο της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο
Πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Τουρισμού, των Μεταφορών, της Εστίασης, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού. Σε δήλωσή του, ο Υφυπουργός Οικονομικών τονίζει το εξής: «Η Κυβέρνηση έχει πλήρη αντίληψη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένοι κλάδοι και επιχειρήσεις, καθώς και συνολικά της δυναμικής της οικονομίας».
«Όπως είχαμε προαναγγείλει, το μέτρο της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2020 θα ισχύσει για αυτές τις επιχειρήσεις, προσθέτοντας τον κλάδο της εστίασης. Θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις όπου και όταν χρειάζεται, με σκοπό να στηρίξουμε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους».
Επιχειρηματίες ζητούσαν παράταση
Την επέκταση της έκπτωσης κατά 40% στα ενοίκια που καταβάλλουν οι επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης εξέταζε το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ανάλογο αίτημα είχε κατατεθεί και από τα καταστήματα λιανικής. Αμφότεροι οι κλάδοι επιθυμούσαν να ενταχθούν στις διατάξεις της απόφασης που προβλέπουν τη διατήρηση των μειωμένων ενοικίων για τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Οι πηγές επεσήμαναν ότι μια σκέψη ήταν να αφήσουν την αγορά να βρει μόνη της τις ισορροπίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ η δεύτερη σκέψη ήταν να ενταχθούν και οι δύο ή ένας από τους δύο κλάδους στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για ένα ακόμα τρίμηνο, με την προοπτική, ωστόσο, η κυβέρνηση να καλύψει μεγαλύτερο τμήμα των απωλειών (δηλαδή πάνω από 30% που ισχύει σήμερα), καθώς η ζημία θα αφορά μισθώματα 6 μηνών. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη απόφαση, όπως προτάσσουν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι τις επόμενες μέρες θα μετρηθεί και το δημοσιονομικό κόστος.
Πάντως, η παράταση της έκπτωσης βρίσκει αντίθετους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έχουν προτείνει τόσο στους εμπόρους όσο και στους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις χωρίς κρατική παρέμβαση.