Κόσμος

Κίνα: Ίχνη κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε συσκευασίες με γαρίδες από τον Ισημερινό

Κίνα: Η Κίνα ανησυχεί για την ασφάλεια των προϊόντων διατροφής μετά τον εντοπισμό τον περασμένο μήνα επιδημιολογικής εστίας σε γιγάντια αγορά χονδρικής του νότιου Πεκίνου.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε ίχνη νέου κορωνοϊού πάνω σε συσκευασίες με γαρίδες που προέρχονταν από τον Ισημερινό, εν μέσω των ανησυχιών που έχουν προκληθεί στη χώρα όσον αφορά τις εισαγωγές κατεψυγμένων προϊόντων. Δείγματα που ελήφθησαν από ένα κοντέινερ και πακέτα με λευκές γαρίδες του Ειρηνικού εξετάστηκαν και βγήκαν θετικά στον νέο κορωνοϊό στα κινεζικά λιμάνια Νταλιάν, στη βορειοανατολική Κίνα, και Σιαμέν, στην ανατολική, ανακοίνωσε η Τελωνειακή Αρχή της χώρας.

Ωστόσο δείγματα που ελήφθησαν από το εσωτερικό των συσκευασιών και τις γαρίδες, τα οποία εξετάστηκαν επίσης, βγήκαν αρνητικά στον SARS-CoV-2, διευκρίνισε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της τελωνειακής αρχής Μπι Κεσίν. Η Κίνα ανησυχεί για την ασφάλεια των προϊόντων διατροφής μετά τον εντοπισμό τον περασμένο μήνα επιδημιολογικής εστίας σε γιγάντια αγορά χονδρικής του νότιου Πεκίνου.

Ίχνη του νέου κορωνοϊού είχαν εντοπισθεί τότε σε σανίδα κοπής εισαγόμενου σολομού.

Ο Μπι Κεσίν διευκρίνισε ότι η Τελωνειακή Αρχή έχει εξετάσει έκτοτε περισσότερα από 220.000 δείγματα από προϊόντα διατροφής και τις συσκευασίες τους, αλλά κανένα άλλο προϊόν δεν βρέθηκε θετικό. Η παρουσία του ιού πάνω στα πακέτα με τις γαρίδες δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι το τρόφιμο αυτό είναι μολυσματικό, υπογράμμισε επίσης ο ίδιος.

Το Πεκίνο έχει εξάλλου αποκλείσει τις εισαγωγές από αρκετούς ξένους παραγωγούς που πλήττονται από τον νέο κορωνοϊό, κυρίως την αμερικανική εταιρεία πουλερικών Tyson Foods και τα γερμανικά σφαγεία Tönnies. Ο Ισημερινός είναι μια από τις χειρότερα πληγείσες από την πανδημία της Covid-19 χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Εκεί έχουν καταγραφεί περισσότερα από 62.000 κρούσματα από SARS-CoV-2 και έχουν πεθάνει σχεδόν 5.000 άνθρωποι από Covid-19. Οι αρχές του Ισημερινού έχουν επίσης ανακοινώσει ότι έχουν καταγραφεί επιπλέον 3.000 θάνατοι που είναι πιθανό να οφείλονται στον νέο κορωνοϊό, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί λόγω της έλλειψης διαγνωστικών τεστ.

Ο ΠΟΥ στέλνει ομάδα ειδικών στην Κίνα – Πώς ξεκίνησε η πανδημία

Ομάδα με δύο αξιόλογους ειδικούς στέλνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στην Κίνα προκειμένου να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια και η πηγή προέλευσης του κορωνοϊού.

Η προπαρασκευαστική ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναχώρησε για την ασιατική χώρα για να διοργανώσει μια έρευνα για την πηγή προέλευσης του φονικού ιού από τον οποίο προκλήθηκε η πανδημία της Covid-19, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού σήμερα Παρασκευή 10 Ιουλίου.

Τι θα κάνουν αυτοί οι ειδικοί στην Κίνα;

Οι δύο ειδικοί του ΠΟΥ που μεταβαίνουν στην Κίνα είναι εξειδικευμένοι στην επιστήμη και την επιδημιολογία των ζώων, σύμφωνα με ό,τι αναφέρεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ. Αυτοί θα συνεργαστούν με Κινέζους επιστήμονες για να καθορίσουν το πεδίο και την διαδρομή της έρευνας, όπως σημείωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στην έδρα του οργανισμού στη Γενεύη.

«Έχουν φύγει, τώρα πετάνε. Είναι η προπαρασκευαστική ομάδα που θα επεξεργαστεί το πεδίο της έρευνας», ξεκαθάρισε. Κατά την ίδια συνέντευξη η Χάρις δήλωσε επίσης ότι ο ΠΟΥ δεν θα διαδραματίσει κανέναν ρόλο στην ανεξάρτητη επιτροπή, την οποία ανακοίνωσε ότι θα συστήσει για να εξετάσει τον συνολικό χειρισμό της πανδημίας. «Από εδώ και πέρα απέχουμε τελείως από την όλη διαδικασία», τόνισε.

Πάντως, έχουν υπάρξει και δημοσιεύματα τα οποία βασίζονται κυρίως σε επιστήμονες από την Κίνα, τα οποία προτάσσουν ότι ο ιός δεν ξεκίνησε από τη μακρινή χώρα, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο:

Ολοκληρώθηκε και η σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής

Θυμίζουμε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τον χειρισμό εκ μέρους του της πανδημίας του κορωνοϊού και την απάντηση που δόθηκε από τις κυβερνήσεις. Και υπενθυμίζεται πως η πανδημία του φονικού ιού έχει προκαλέσει τουλάχιστον 550.910 θανάτους παγκοσμίως από τότε που η Κίνα ανακοίνωσε επισήμως την εμφάνιση της ασθένειας τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές.

Περισσότερα από 12.123.290 κρούσματα της Covid-19 έχουν διαγνωστεί επισήμως σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας. Τουλάχιστον 6.461.200 άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν αποθεραπευτεί, αν και ο αριθμός αυτός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων. Ορισμένες χώρες κάνουν διαγνωστικά τεστ μόνο στα βαριά περιστατικά, άλλες χρησιμοποιούν τα τεστ κατά προτεραιότητα για την ιχνηλάτηση, ενώ ένας αριθμός φτωχών χωρών διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες ανίχνευσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο