Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτά τα παράθυρα στον κόσμο

Βαρβιτσιώτης: Κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στις «απανωτές κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας στον ευρωπαϊκό χώρο».

Στην κεντρική εκδήλωση της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στέλνοντας το μήνυμα «για περισσότερη Ευρώπη».

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 8 Ιουλίου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του, ξεκίνησε με χαιρετισμό του κου Βαρβιτσιώτη, υπό την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ ακολούθως απηύθυνε ομιλία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Προέταξε την ανάγκη «για περισσότερη Ευρώπη»

Κατά την ομιλία του, ο κ. Βαρβιτσιώτης αφού αναφέρθηκε στις «απανωτές κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας στον ευρωπαϊκό χώρο, οικονομική, προσφυγική, πολιτικών αξιών και την τεράστια υγιειονομική», προέταξε την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη. «Χρειαζόμαστε… περισσότερη Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε «όχι μόνο με την έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πράγματι αποτελεί την οικονομική και πολιτική ασπίδα 27 κρατών – μελών, αλλά της Ευρώπης ως χώρου διαφύλαξης και προώθησης κοινών ιδεών και αξιών, ως φάρου διακρατικής συνεργασίας και συσπείρωσης των λαών απέναντι στις κοινές προσκλήσεις».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στον σύγχρονο ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Το ευρωπαϊκό αυτό πνεύμα δεν υπάρχει θεσμός που να το ενσωματώνει καλύτερα και πληρέστερα από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο κατεξοχήν θεματοφύλακας της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ευρωπαϊκή μας ήπειρο. Ένας τόπος συνάντησης και διαλόγου 47 κρατών, που μοιράζονται τον κοινό ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό και συντάσσονται πίσω από κοινές αρχές που στηρίζουν τα δικαιώματα 850 εκατομμυρίων ανθρώπων».

«Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, βάλαμε την προστασία της ζωής και της δημόσιας υγείας πάνω από την οικονομική δραστηριότητα»

Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε ειδική μνεία στην τρέχουσα ελληνική προεδρία, με έμφαση στις προτεραιότητές της, τονίζοντας πως η ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης από τη χώρα μας ήρθε σε μία στιγμή που οι αρχές και οι αξίες που πρεσβεύει ο Οργανισμός δοκιμάζονται. «Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, αποφασίσαμε να βάλουμε την προστασία της ζωής και της δημόσιας υγείας πάνω από την οικονομική δραστηριότητα. Αυτό ήρθε με την επιβολή πρωτόγνωρων περιορισμών στην ελευθερία του ανθρώπου. Περιορισμούς στην κίνηση, στην πρόσβαση στην εργασία, στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη, στην άσκηση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων», εξήγησε.

Επομένως, υπογράμμισε, πως είναι μεγάλο το ηθικό βάρος της ελληνικής προεδρίας να αναδείξει το αληθινό περιεχόμενο των αρχών και αξιών του Οργανισμού και προσέθεσε το εξής: «Έτσι, προτάξαμε ως κεντρικό θέμα της ελληνικής προεδρίας, την «προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας και την αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».