Οικονομία

Handelsblatt ελληνικά ομόλογα: Αυτοί είναι οι λόγοι που θεωρούνται πιο ελκυστικά από αυτά της Ιταλίας

Handelsblatt ελληνικά ομόλογα: Θετικό είναι το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε τοποθετήσεις μικρότερου κινδύνου.

Και νέο ρεκόρ κατέρριψε την Τετάρτη 8 Ιουλίου το ελληνικό δεκαετές ομόλογο καθώς η απόδοσή του υποχώρησε κάτω από το 1,1%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 60 εκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων τα 42 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,10% έναντι 0,44% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 1,54%. Αυτό δείχνει πως είναι θετικό το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε τοποθετήσεις μικρότερου κινδύνου και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την πλευρά της, συνεχίζει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP.

Αισιοδοξία επικρατεί στους επενδυτές

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε περαιτέρω στο 0,36% από 0,39%, του 10ετούς έως το 1,09%% και του 15ετούς ομολόγου στο 1,14% από 1,18%. Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύθηκε το ευρώ με αποτέλεσμα η ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου να κυμαίνεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1327 δολάρια από το επίπεδο του 1,1221 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Αισιοδοξία επικρατεί στους επενδυτές, οι οποίοι προσδοκούν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωζώνης θα συσταθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, στηρίζοντας την ισοτιμία του ευρώ, παρά τις αρνητικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέγεθος της ύφεσης. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, προβλέποντας ότι ότι η ύφεση το 2020 θα διαμορφωθεί στο 8,7% (προηγούμενη εκτίμηση 7,7%), ενώ η ανάκαμψη το 2021 αναμένεται στο 6,1% (προηγούμενη εκτίμηση 6,3%).

Γιατί τα ελληνικά ομόλογα είναι περισσότερο ελκυστικά από αυτά της Ιταλίας;

Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις λόγοι, σύμφωνα με το protothema. Η πολιτική σταθερότητα που έχει προσφέρει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και το… χρέος της Ελλάδας, για το οποίο έχει εγγυηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Γερμανός δημοσιογράφος Γκερντ Χέλερ, ανταποκριτής της εφημερίδας «Handelsblatt» στην Αθήνα.

Ο παλαιότερος ανταποκριτής ευρωπαϊκής εφημερίδας στη χώρα μας, ο οποίος καλύπτει τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα από το 1979, γνωρίζει ίσως καλύτερα την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Σύμφωνα με τον βετεράνο Ευρωπαίο δημοσιογράφο, η Ελλάδα μόλις άρχιζε να ανακάμπτει από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ξαφνικά βρέθηκε εκ νέου σε ύφεση λόγω του κορωνοϊού. Παρόλα αυτά, οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων είναι σίγουροι και εμπιστεύονται τα ελληνικά ομόλογα περισσότερο από αυτά της Ιταλίας.

«Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας κάτι που ενισχύει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών», αναφέρει το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας. Σύμφωνα με την «Handelsblatt», η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα, καθώς έναν χρόνο μετά την εκλογή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει υψηλά στις δημοσκοπήσεις.