Την Παρασκευή 10 Ιουλίου γύρω στις 13.00 ανακοινώνονται οι βαθμοί των υποψηφίων που συμμετείχαν φέτος στις Πανελλήνιες εξετάσεις.
Έτσι, φτάνει στο τέλος μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές για τους υποψήφιους, με την ανακοίνωση των βαθμών τους. Οι καταστάσεις βαθμολογιών κατά την ανάρτησή τους στις σχολικές μονάδες δεν θα αναγράφουν τα ονομαστικά στοιχεία, αλλά μόνο τους κωδικούς των υποψηφίων και τους βαθμούς τους. Το Υπουργείο Παιδείας με σχετικές εγκυκλίους, εφιστά ιδιαίτερα την προσοχή των Διευθυντών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) και των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων ώστε να μην κοινοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο τα αποτελέσματα πριν από την επίσημη ανακοίνωσή τους.
Οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων μέσα από την ειδική εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας. Στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα πρέπει να ξεκινήσουν την οριστικοποίηση του μηχανογραφικού τους δελτίου έως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020. Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρείται στη βάση του Υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις από τους βαθμολογητές
Όπως λένε βαθμολογητές, κύριο χαρακτηριστικό των περισσοτέρων μαθημάτων είναι η συσσώρευση γραπτών σε χαμηλές βαθμολογίες ενώ αντίθετα υπάρχουν αρκετά καλές βαθμολογίες υποψηφίων οι οποίοι προφανώς ενδιαφέρονται για τις περιζήτητες σχολές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όσων ασχολούνται χρόνια με την πορεία των βάσεων αναμένεται άνοδος στις περιζήτητες σχολές και αντίστοιχη πτώση στα τμήματα μεσαίας και χαμηλής ζήτησης.
Να σημειωθεί πως σημαντική θα είναι η επίπτωση των βαθμολογιών της Νεοελληνικής γλώσσας σε όλα τα πεδία εκτιμούν οι καθηγητές που λένε ότι το μάθημα αυτό θα παίξει τον ρόλο που έπαιζαν τα μαθήματα με συντελεστή βαρύτητας που καταργήθηκε για εφέτος προκειμένου να ξεχωρίσουν οι καλά διαβασμένοι. Από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει μία μικρή κάμψη στην πορεία των βάσεων των Ανθρωπιστικών Σπουδών, στο 1ο επιστημονικό πεδίο.
Aπό την εικόνα από τα βαθμολογικά κέντρα αναμένεται μικρή πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως η Νομική και η Ψυχολογία και έντονη πτώση στις χαμηλόβαθμες σχολές.Στο 2ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται στασιμότητα στις περιζήτητες υψηλόβαθμες σχολές ενώ αναμένεται πτώση στις σχολές από 15,5 και κάτω, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.