Η ΕΕ ως γνωστόν έχει πολλούς τρόπους με τους οποίους αυτοϋπονομεύεται, αυτοακυρώνεται και αυτοευτελίζεται. Εμβληματικό πεδίο στο οποίο επιδίδεται με ιδιαίτερο ζήλο στο χόμπι της αυτοαναίρεσης είναι οι σχέσεις με την Τουρκία.
Οι ευρω-τεμενάδες στην Άγκυρα ένεκα ενός συνδυασμού εκτεταμένων οικονομικο-εμπορικών συμφερόντων, γενικότερης έλλειψης συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ – 27 κράτη γαρ μετά τη Βρετανία που χαιρέτησε- και ταλέντου της Τουρκίας στους εκβιασμούς, έχει καταστεί διαχρονική η εικόνα οι Τούρκοι αξιωματούχοι να επιδεικνύουν όλη την απροσχημάτιστη ανατολίτικη άξεστη αρπακτική διάθεση και οι Ευρωπαίοι να συνομιλούν σαν να έχουν απέναντί τους κάποια νορμάλ χώρα. Στο σχετικό παλμαρέ των Βρυξελλών προστέθηκε ακόμα ένα χαριτωμένο σκετς.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέπ Μπορέλ επισκέφθηκε πρόσφατα ξανά την Ελλάδα και μάλιστα επισκέφθηκε τον Έβρο όπου ενημερώθηκε για μία ακόμη φορά για τα όσα είχαν γίνει με την οργανωμένη από την Τουρκία απόπειρα εισβολής λαρθομεταναστών, για τα όσα γίνονται καθημερινά στο Αιγαίο με τις παραβιάσεις και τις αερομαχίες για την εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ και γενικότερα για τα όσα κάνει η στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη συνέχεια μετέβη στην Κύπρο, όπου πέταξε μάλιστα με ελικόπτερο επάνω από την κυπριακή ΑΟΖ και ενημερώθηκε για όλη την πειρατική δραστηριότητα της Τουρκίας.
Στις συζητήσεις με τις ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου συμμερίστηκε τις θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας και υπερθεμάτισε σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Μετά από την επίσκεψη λοιπόν σε Ελλάδα και Κύπρο, πήγε, που αλλού, Τουρκία, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ξεδίπλωσε όλη τη γνωστή επιθετική ρητορεία για Αθήνα και Λευκωσία, επανέλαβε ότι για την Άγκυρα δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία παρά μόνο «ελληνοκυπριακή διοίκηση» και απείλησε, μπροστά στον Μπορέλ, την ΕΕ, ότι αν οι Βρυξέλλες επιβάλουν κυρώσεις η Τουρκία θα ανταποδώσει με μέτρα κατά της Ευρώπης, Και τι είπε ο Μπορέλ; Αυτά: «Βρίσκομαι εδώ για να βρω μία λύση σ’ αυτή τη σύγκρουση, σκοπεύουμε να οργανώσουμε διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, (σ.σ. Ελλάδας – Τουρκίας Κύπρου). “Αυτό που έκανα εδώ είναι να διασφαλίσω την έναρξη διαπραγματεύσεων . Να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας(…)
Ειδικά για το θέμα διαμοιρασμού εσόδων υδρογονανθράκων στην Κύπρο. “Η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Εμείς αυτό συζητήσαμε Η ΕΕ θα προσπαθήσει όσον είναι δυνατόν να συμβάλει σε αυτό.Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέλη της ΕΕ. Σε αυτό το θέμα άλλωστε το Συμβούλιο τη ΕΕ έχει μια καθαρή θέση. Η ΕΕ σκοπεύει να συνάψει νέα συμφωνία με την Τουρκία αλλά και να επικαιροποιήσει τους διμερείς δεσμούς για όλα τα ακανθώδη θεματα, όπως το Λιβυκό, το Συριακό και άλλα”.
Δηλαδή, ο Μπορέλ, αφού ενημερώθηκε από την Ελλάδα και Κύπρο για την εκτός ελέγχου επιθετικότητα της Τουρκίας (εναντίον δύο κρατών μελών της ΕΕ), αντί να πάρει θέση ως εκπρόσωπος της ΕΕ αυτό που βρήκε να πει είναι ότι θα.. διοργανώσει διαπραγματεύσεις, χωρίς κανείς να τον έχει εξουσιοδοτήσει, μεταξύ του πειρατή και των μελών της ΕΕ για τον διαμοιρασμό των πόρων που θέλει να αρπάξει ο πειρατής…
Όσοι πιστεύουν ότι χωρίς σοβαρή, οργανωμένη και συγκροτημένη διπλωματική πίεση και lobbying από Ελλάδα και Κύπρο στην ΕΕ, ευκαιρίας δοθείσης και από την αντίδραση της Γαλλίας για την τουρκική αποχαλίνωση, μπορούμε να περιμένουμε στοιχειωδώς «ευρωπαϊκή» στάση έναντι της Τουρκίας, ας κοιτάξου ξανά τις δηλώσεις Μπορέλ(ογλου).