Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας η Ελλάδα θα ανοίξει τα σύνορά της για τους Βρετανούς τουρίστες στις 15 Ιουλίου με απευθείας πτήσεις προς όλα τα αεροδρόμια.
Όσον αφορά στη Σουηδία, μια χώρα που βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής διεθνώς για την ατυχή της διαχείριση στην κρίση του κοροναϊού, προς το παρόν δεν προβλέπεται άνοιγμα των συνόρων. Όπως δήλωσε ο κ. Πέτσας, θα αξιολογούνται συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και η απόφαση θα ληφθεί ανάλογα με τις εξελίξεις.
Υπενθυμίζεται ότι από τις εξής χώρες απαγορεύονται οι απευθείας πτήσεις προς την Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουλίου:
Βρετανία Σουηδία ΗΠΑ Τουρκία Βόρεια Μακεδονία Αλβανία Κατάρ Ρωσία Βραζιλία
Η Ελλάδα στις χώρες της «αερογέφυρας» της Βρετανίας
Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από ένα μικρό «θρίλερ», το Ηνωμένο Βασίλειο συμπεριέλαβε την Ελλάδα στη λίστα με τις χώρες των οποίων οι ταξιδιώτες δεν χρειάζεται να περάσουν 14ημερη καραντίνα κατά την άφιξη τους επί βρετανικού εδάφους, καθώς είναι στις χώρες με τις οποίες η Βρετανια θα εγκαινιάσει «αερογέφυρα»
Η απόφαση αυτή φαίνεται να πάρθηκε μετά τις επικρίσεις αεροπορικών εταιρειών και του βρετανικού τουριστικού κλάδου,όπως αναφέρει η naftemporiki.gr. Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Φινλανδία, Βέλγιο, Τουρκία, Γερμανία και Νορβηγία, απαρτίζουν τον κατάλογο των χωρών, που σε πρώτη φάση θα δεχθούν τους πρώτους Βρετανούς τουρίστες.
Πορτογαλία και Σουηδία μένουν εκτός
Στην οδηγία δεν περιλαμβάνονται η Πορτογαλία, η Σουηδία και όλες οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Οι Βρετανοί που θα επιλέξουν να περάσουν τις διακοπές τους στις χώρες με τις οποίες θα ανοίξουν «αεροδιάδρομοι», δεν θα υπόκεινται σε καραντίνα.
Η πορτογαλική κυβέρνηση, που εξαρτάται από τα έσοδα τα οποία αποφέρει στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας ο βρετανικός τουρισμός, έχει καταθέσει έγγραφη διαμαρτυρία για τον εξοβελισμό της από την λίστα.
Πηγές του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, ισχυρίζονται πως λόγος αποκλεισμού της Πορτογαλίας, είναι η έκρηξη νέου κύματος της επιδημίας, στην Λισαβόνα. Όσο για τη Σουηδία εξακολουθεί να είναι πρώτη στην Ευρώπη σε αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από τον κορωνοϊό.
Εντωμεταξύ οι Βρετανοί περίμεναν τα σύνορά μας να ανοίξουν την πρώτη Ιουλίου με αποτέλεσμα να γίνουν αυτό το διάστημα ακυρώσεις σε αεροπορικά πακέτα και εισιτήρια