Τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο εξάπλωσης του κορωνοϊού κρούουν 239 επιστήμονες από 32 χώρες, οι οποίοι, έστειλαν ανοικτή επιστολή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Οι επιστήμονες καλούν τον ΠΟΥ να αναθεωρήσει τις οδηγίες του
Σύμφωνα με την ανοικτή επιστολή τους προς τον ΠΟΥ, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο κορωνοϊός ευρισκόμενος σε μικρότερα των σταγονιδίων σωματίδια στον αέρα μπορεί να προσβάλει τους ανθρώπους. Η επιστολή, σύμφωνα με ό,τι αναφέρουν οι New York Times, θα δημοσιευτεί σε επιστημονική επιθεώρηση την προσεχή εβδομάδα.
Σε αυτή, οι επιστήμονες καλούν τον ΠΟΥ να αναθεωρήσει τις οδηγίες του ως προς τους τρόπους προφύλαξης των ανθρώπων έναντι του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω σταγονιδίων προερχομένων από κοιλότητες όπως η μύτη ή το στόμα, τα οποία εκτοξεύονται όταν ένα άτομο που έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό βήχει, φτερνίζεται ή μιλά.
Η αερογενής μετάδοση του ιού είναι πιθανή μόνο με ιατρικές διαδικασίες σύμφωνα με τον ΠΟΥ
«Είτε μεταφέρεται μέσω μεγαλύτερων σταγονιδίων που εκτοξεύονται στον αέρα είτε μέσω μικρότερων σταγονιδίων που εξέρχονται μέσω της αναπνοής και μπορούν να μεταφερθούν από την μία άκρη ενός δωματίου στην άλλη, ο κορωνοϊός μεταφέρεται αερογενώς και μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους αν εισπνευσθεί», προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Στην πλέον πρόσφατη ενημέρωση του ΠΟΥ, στις 29 Ιουνίου, αναφέρεται ότι η αερογενής μετάδοση του ιού είναι πιθανή μόνο με ιατρικές διαδικασίες παράγουν εκνεφώματα ή σταγονίδια μικρότερα των 5 microns (σ.σ. 1 micron ισούται με το ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό. Ωστόσο, σύμφωνα με τους NYT, ο διεθνής Οργανισμός έχει ανακοινώσει ότι τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο ιός μεταδίδεται αερογενώς, δεν είναι πειστικά.
«Ειδικά τους τελευταίους έναν δυο μήνες, έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι θεωρούμε πως η αερογενής μετάδοση είναι δυνατή, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν υποστηρίζεται από στέρεα και σαφή στοιχεία», δήλωσε η Μπενεντέτα Αλεγκράντσι, τεχνικός επικεφαλής πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων του ΠΟΥ, σύμφωνα με τους New York Times.