Η εκμάθηση αγγλικών εντάσσεται πιλοτικά σε 58 νηπιαγωγεία της χώρας με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Ειδικότερα, τα 58 νηπιαγωγεία κατανέμονται από ένα σε κάθε νομό, τέσσερα σε Αθήνα, και από δύο σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Τα νήπια θα έρχονται σε επαφή με τα αγγλικά μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες για δύο ώρες την εβδομάδα στο υποχρεωτικό πρωινό πρόγραμμα, σύμφωνα με δημοσίευμα στην «Καθημερινή».
Πώς θα γίνεται το μάθημα;
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας κατά την πιλοτική εφαρμογή της δραστηριότητας θα βρίσκονται στην αίθουσα και ο δάσκαλος των αγγλικών μαζί με τον νηπιαγωγό, και οι δύο τους προηγουμένως θα έχουν συνεργαστεί για το πώς θα οργανωθεί το δίωρο. Επίσης, προβλέπεται από κοινού σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως επιμόρφωση των εκπαιδευτικών αγγλικής γλώσσας και των νηπιαγωγών σε δύο τουλάχιστον φάσεις, που θα ξεκινήσουν με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.
Ενδεικτικά, η πρώτη φάση της επιμόρφωσης (διάρκειας 10 – 12 ωρών), όπως αναφέρεται στην «Καθημερινή», θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο και θα αφορά θεματικές σχετικές με τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά των παιδιών προσχολικής ηλικίας, με τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του προγράμματος του Νηπιαγωγείου καθώς και με τη λειτουργική ένταξη της ξένης γλώσσας στις προβλεπόμενες μαθησιακές περιοχές του Προγράμματος Σπουδών του Νηπιαγωγείου μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες.
Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος και ΟΛΜΕ αντιδρούν
Από την άλλη, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος αντιδρά, καθώς θεωρεί αντιπαιδαγωγικό το μέτρο. Στο ίδιο πλαίσιο και η ΟΛΜΕ διαμαρτύρεται για τις αλλαγές στο αναλυτικό πρόγραμμα γυμνασίων και λυκείων: «Ως γνωστόν, καταργούν μαθήματα, εξαφανίζουν ολόκληρες περιοχές επιστημών και ταυτόχρονα εξοβελίζουν ειδικότητες εκπαιδευτικών από το δημόσιο σχολείο», ανέφερε η ΟΛΜΕ.
Πρόβλημα στην εγγραφή μαθητών μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα
Τέλος, σε ερώτησή της προς την αρμόδια υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η τομεάρχης Παιδείας του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου ζητεί να ενημερωθεί για το πώς θα αντιμετωπιστεί η απώλεια αιτήσεων μαθητών από το ηλεκτρονικό σύστημα Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων.
«Αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει πόσοι μαθητές έχουν τελικά εγγραφεί αφού δεν υπήρχαν τα απαραίτητα συστήματα λήψης αντιγράφων ασφαλείας (back up), ώστε να επανέλθουν τα δεδομένα και να εμφανιστούν στο σύστημα». Για αυτό, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με ανακοίνωσή του καλεί τους γονείς να επαναλάβουν τις ηλεκτρονικές αιτήσεις εγγραφής, παρότι οι γονείς θεωρούν ότι έχουν γράψει τα παιδιά τους στο σχολείο, έχοντας εκτυπωμένες και αποθηκευμένες τις ηλεκτρονικές αιτήσεις εγγραφών.