Μια είδηση που σοκάρει έρχεται από τα Ψαχνά στην Εύβοια. Σύμφωνα με το σάιτ, πίτμπουλ έκανε άγρια επίθεση στον γείτονα του ιδιοκτήτη του, ενώ αυτός κοιμόταν. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το θύμα περνάει εξαιρετικά δύσκολες ώρες. Η επίθεση έγινε την Πέμπτη 2 Ιουλίου το απόγευμα.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, το ζώο ξέφυγε από διπλανή οικία και μπήκε στο σπίτι του θύματος, καθώς βρήκε την πόρτα ανοιχτή και άρχισε να του επιτίθεται άγρια, δαγκώνοντάς τον στον λαιμό και στο υπόλοιπο σώμα με αποτέλεσμα να προκληθεί ακατάσχετη αιμορραγία από τις βάναυσες δαγκωματιές. Στο σημείο έσπευσε το ΕΚΑΒ και μετέφερε τον άτυχο άνδρα στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.
Τι είναι το «Πιτ Μπουλ»;
Όπως αναφέρει το σάιτ pitbull-rescue.gr επικρατεί μεγάλη σύγχυση γύρω από τον όρο «πίτμπουλ». Κάτι που δεν είναι περίεργο, καθώς ο όρος αυτός δεν περιγράφει μόνο μία μόνο φυλή σκύλων. Ανάλογα με το ποιον ρωτάμε, μπορεί να αναφέρεται σε έναν αριθμό φυλών από 2 έως και 5, καθώς και όλες τις διασταυρώσεις αυτών των φυλών.
Ο πιο αυστηρός και ίσως ο πιο ακριβής ορισμός του όρου «πίτμπουλ» αναφέρεται σε 2 μόνο φυλές: Το Αμερικάνικο Πιτ Μπουλ Τεριέ (APBT) και το Αμερικάνικο Σταφορντσάιρ Τεριέ (Amstaff). Μερικοί συμπεριλαμβάνουν και το Σταφορντσάιρ Μπουλ Τεριέ, το Μπουλ Τεριέ, και το Αμερικάνικο Μπουλντόγκ σε αυτή την κατηγορία, επειδή οι φυλές αυτές έχουν παρόμοιο σχήμα κεφαλιού και τύπο σώματος. Παρ’ όλα αυτά είναι διαφορετικές από το APBT και το Amstaff.
Εξαιτίας της ασάφειας του όρου «πιτμπουλ», πολύς κόσμος δεν μπορεί να αναγνωρίσει ένα πίτμπουλ όταν το βλέπει. Υπάρχουν πολλές φυλές που συνήθως μπερδεύονται με τα πίτμπουλ, όπως τα Μπόξερ, τα Presa Canario, τα Cane Corso, τα Dogo Argentino, τα Tosa Inu, Bullmastiff, Dogue de Bordeaux, Alapaha Blue Blood Bulldog και τα Olde English Bulldogge.
Είναι τα πίτμπουλ επικίνδυνα για τους ανθρώπους;
Παρά το γεγονός ότι τα πίτμπουλ είχαν εκτραφεί για να μάχονται μεταξύ τους, οι παλιοί εκτροφείς καυχιόντουσαν ότι παρήγαγαν σκύλους που ήταν αξιόπιστοι και φιλικοί προς τους ανθρώπους. Οι χειριστές έπλεναν τον σκύλο του αντιπάλων τους κατά τη διάρκεια μιας μάχης, στέκονταν στους λάκκους μαζί με τα μαχόμενα σκυλιά, και συχνά τα χώριζαν για να σταματήσουν τη μάχη. Οποιοδήποτε σκυλί συμπεριφερόταν επιθετικά προς τον άνθρωπο θανατωνόταν, για να αποφευχθεί η κληροδότηση μιας τέτοιας ανεπιθύμητης τάσης. Τα πίτμπουλ ζούσαν κανονικά μέσα στα σπίτια των ιδιοκτητών τους, όπου πήραν το παρατσούκλι «νταντάδες», επειδή ήταν πολύ αξιόπιστα με τα παιδιά. Μάλιστα, ο «Πητ το κουτάβι», ο φίλος των παιδιών από την παλιά σειρά της τηλεόρασης «Η συμμορία μας» ήταν ένα πίτμπουλ.
Γιατί έχουν κακή φήμη;
Το ίδιο σάιτ αναφέρει ότι: «Δυστυχώς, το πίτμπουλ έχει αποκτήσει κακή φήμη, ως απρόβλεπτο και επικίνδυνα απειλητικό. Η τρομακτική του εμφάνιση προσελκύει ανθρώπους που αναζητούν ένα σύμβολο ανδρισμού, και η δημοτικότητά του έχει βοηθήσει απατεώνες εκτροφείς να παράγουν κουτάβια δίχως να διατηρούν την τυπική καλή συμπεριφορά του προς τους ανθρώπους. Κάτι που χειροτερεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, είναι ότι υπάρχουν ανεύθυνοι ιδιοκτήτες, που επειδή τους ενδιαφέρει να βγάλουν προς τα έξω μια σκληρή εικόνα, συχνά παρακινούν τα πίτμπουλ τους να φέρονται επιθετικά. Αν ένα πίτμπουλ δαγκώσει, προφανώς θα προκαλέσει πολύ πιο σοβαρά τραύματα από πολλές άλλες φυλές, λόγω του μεγέθους και της δύναμής του. Επίσης ένα δάγκωμα από πίτμπουλ θα τραβήξει πολύ περισσότερο την προσοχή των ΜΜΕ. Υπάρχουν πολλοί σκύλοι από άλλες φυλές που δαγκώνουν ανθρώπους, όμως αυτά τα συμβάντα συνήθως περνούν απαρατήρητα. Δεν αποτελούν ενδιαφέρουσα τροφή για την τηλεόραση και τον Τύπο.
Παρά την κακή του φήμη, ένα πίτμπουλ καλής εκτροφής, που έχει κοινωνικοποιηθεί και εκπαιδευτεί σωστά, είναι ένα από τα πιο εξαιρετικά, έξυπνα και ευγενικά ζώα που μπορεί να φανταστεί κανείς».